Voćna torta s đumbirom: Ova Božićna pita ima nešto primamljivo!
Sočni stollen, prhki keksići – Božić je pred vratima, a s njime i svakakve slastice. Ove smo godine kreativno prilagodili klasik i u svoj božićni kolač dodali naribani đumbir - pikantno-voćna pita spremna je za blagdane.
Recept za božićni kolač: Pita od jabuka i borovnica s đumbirom
Sastojci za 10–12 komada, odnosno za jedan kalup oko 24 cm Ø
- 300 g brašna; i za posipanje
- 100 g mljevenih lješnjaka
- 100 g šećera
- 1/2 žličice cimeta u prahu
- 1 prstohvat soli
- 200 g maslaca; i za oblikovanje
- 1 jaje
- 2 jabuke
- 30 g đumbira
- 80 g smeđeg šećera
- 1 žlica limunova soka
- 200 g smrznutih borovnica
- 2 žlice škroba
- 30 g listića pečenih badema
- 1 žlica šećera u prahu
Priprema božićnog kolača
1. Priprema tijesta
U veliku zdjelu dodajte brašno, lješnjake, šećer, cimet i sol. Maslac narežite na kockice, dodajte ga i sve miješajte vilicom dok tijesto ne postane mrvičasto. Dodajte jaje i 2-3 žlice hladne vode pa sve umijesite u glatko tijesto na pobrašnjenoj radnoj površini. Oblikujte kuglu i zamotajte u prozirnu foliju te ostavite na hladnome oko 30 minuta.
2. Priprema nadjeva
U međuvremenu za nadjev ogulite jabuke i đumbir. Jabuke narežite na četvrtine, očistite im sredinu i narežite ih na kockice. Naribajte đumbir na sitno. Oboje pomiješajte sa šećerom, limunovim sokom i škrobom.
3. Zagrijte pećnicu i stavite pitu da se peče
Zagrijte pećnicu na 180 °C s uključenim gornjim i donjim grijačem. Kalup za pitu (oko 24 cm Ø) premažite maslacem. Odvojite oko 1/3 tijesta. Ostatak razvaljajte u okrugli oblik, malo veći od kalupa koji ćete tijestom i obložiti. Tijesto pritisnite uz podlogu i povucite uz rubove prema gore. Pospite bademima pa ulijte voćnu smjesu.
4. Ukrašavanje i pečenje pite
Preostalo tijesto razvaljajte u okrugli oblik te izdubit nekoliko rupica u obliku zvjezdica. Preklopite njime nadjev i pritisnite uz rub. Izrezane ostatke tijesta u obliku zvjezdica posložite po površini pite i pecite je na srednjoj rešetki dok ne porumeni oko 40 minuta. Nakon hlađenja pospite šećerom u prahu.