Veganski namaz na kruh: ovaj trojac rado ćemo mazati na kruh
Čime vegani premazuju peciva? Veganskim namazom naravno! Pikantni umak od paprike, fini humus od graška s orašastim plodovima i kremasti namaz od patlidžana sadrže puno povrća i dopunjuju svaki međuobrok.
Također će zajamčeno biti ukusni svima koji se ne hrane hranom isključivo biljnog podrijetla.
Veganski namaz na kruh: ovaj trio brzo se priprema
Sastojci za četiri porcije: umak od paprike s bosiljkom
Paprika pečena u pećnici, feta i začinsko bilje savršeno se slažu sa svježim bijelim kruhom.
• 4 paprike, crvene• 1/2 šake bosiljka
• 1 češanj češnjaka
• 2 žlice maslinovog ulja; dodatno i za premazivanje lima za pečenje
• 2 žlice krušnih mrvica za vegane ili prema potrebi
• 100 g fete za vegane
• 1 žlica limunova soka
• sol
• crni mljeveni papar
Priprema umaka od paprike s bosiljkom
1. Zagrijte pećnicu i ispecite paprike
Zagrijte pećnicu koristeći grill funkciju. Papriku i bosiljak operite. Paprike prepolovite, očistite i poredajte u
nauljeni pleh vanjskom plohom okrenutom prema gore. Pecite 5-10 minuta dok kožica ne potamni. Izvadite iz
pećnice, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se ohlade. Potom ogulite kožicu.
2. Preostale sastojke pomiješajte s paprikom
Ogulite češnjak. Listove bosiljka počupajte i ostaviti sa strane za kasnije ukrašavanje. Ostatak pasirajte s
češnjakom, paprikom, uljem, krušnim mrvicama i fetom i neka u smjesi ostanu komadići sastojaka. Prema
potrebi dodajte malo hladne vode.
3. Servirajte
Začinite limunovim sokom, solju i paprom. Izlijte u zdjelu i ukrasite listićima bosiljka.
Sastojci za četiri porcije: humus od graška s metvicom
Grašak ne samo da obiluje proteinima nego svojim ugodno slatkastim okusom oplemenjuju orašastu aromu
namaza.
• Sol
• 4 stabljike metvice
• 250 g slanutka iz limenke
• 2 češnja češnjaka
• 2 žlice tahinija
• 2 žlice soka od limuna
• 2 žlice maslinovog ulja
• kumin u prahu (prema želji)
• crni mljeveni papar
Priprema humusa od graška s metvicom
1. Pripremite slanutak, metvicu i češnjak
Grašak blanširajte u kipućoj slanoj vodi oko 2 minute, isperite i ocijedite. Metvicu i slanutak isperite. Otrgnite listiće metvice i ostavite ih sa strane za ukras. Ocijedite slanutak. Ogulite češnjak.
2. Sastojci za pire
Pasirajte sve pripremljene sastojke s tahinijem, limunovim sokom i uljem dok komadi ne postanu sasvim sitni. Prema potrebi dodajte malo hladne vode.
3. Servirajte
Začinite limunovim sokom, solju i paprom. Izlijte u zdjelu i ukrasite listićima bosiljka. Začinite kuminom, solju i paprom i ulijte u zdjelu.
Sastojci za četiri osobe: namaz od patlidžana s peršinom
Podsjeća na libanonski namaz baba ganoush pečeni patlidžan i kremasti jogurt.
• 2 patlidžana• 2 češnja češnjaka
• 1 šaka peršina
• 150 g bademova jogurta za vegane (alternativa: sojin jogurt)
• 1 žlica maslinovog ulja
• 1 žlica limunovog soka
• sol
• crni mljeveni papar
• ½ žličice paprike u prahu
1. Zagrijte pećnicu i pripremite patlidžane
Zagrijte pećnicu na 200 °C s uključenim gornjim i donjim grijačima. Lim obložiti papirom za pečenje. Patlidžane
operite i nekoliko puta izbockajte vilicom. Stavite na pripremljeni lim i pecite u pećnici dok ne omekša, oko 40
minuta. Zatim pustite da se malo ohladi, prepolovite po dužini i žlicom ostružite pulpu te je usitnite.
2. Pripremite češnjak i peršin
Češnjak ogulite i sitno nasjeckajte. Peršin operite, protresite, otrgnite listove i nasjeckajte.
3. Promiješajte i poslužite
Promiješajte s češnjakom, jogurtom, maslinovim uljem, limunovim sokom, solju i paprom te patlidžanima i
začinite prema želji. Izlijte u zdjelu i pospite paprikom u prahu.