Active Beauty
Veganska juha od brokule: brzo se spravlja i jednostavno je ukusna
vrijeme čitanja: min
kremasto i ukusno

Veganska juha od brokule: brzo se spravlja i jednostavno je ukusna

Brokula, krumpir i prstohvat muškatnog oraščića - ova juha od brokule je popularna opcija za ručak, a priprema se za manje od 30 minuta. U našoj verziji šlag je zamijenjen kokosovim mlijekom koje juhi daje lakši okus i egzotičan štih. Donosimo nekoliko korisnih savjeta i trikova kako bismo zaokružili užitak.

Veganska juha od brokule: zdrava i ukusna

Sastojci za 4 porcije:

  • 1 glavica luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 500 g brokule
  • 400 g krumpira
  • biljno ulje
  • 700 ml juhe od povrća
  • 450 ml kokosovog mlijeka
  • sol
  • papar
  • 1 prstohvat muškatnog oraščića
  • ½ žličice mljevenog kima

Priprema veganske juhe od brokule

1. Pripremite povrće
Ogulite i krupno narežite luk i češnjak. Operite brokulu i narežite cvjetove i peteljku na male komadiće. Ogulite i narežite krumpir na kockice.
2. Povrće pirjajte
Zagrijte malo neutralnog biljnog ulja u velikom loncu, pirjajte luk i češnjak dok ne postanu staklasti, potom dodajte brokulu i krumpir te pirjajte još 5 minuta uz miješanje. Ulijte povrtnu juhu i kokosovo mlijeko i pirjajte oko 20 minuta.
3. Juhu pasirajte i začinite po želji
Kad je povrće kuhano, juhu pasirajte dok ne postane glatka i kremasta. Začinite solju, paprom, muškatnim oraščićem i kimom.

Dobro se slaže uz: svježi baguette ili hrskavu ciabattu. Ako imate malo više vremena, krutone možete napraviti i sami. Da biste to učinili, jednostavno narežite 3 kriške tost kruha na kockice bilo koje veličine. U tavi zagrijte 4 žlice maslaca i dodajte kockice tost kruha. Pržite dok ne porumene uz


Kako juha od brokule ostaje zelena?

Kako bi juha dobila bogat zeleni ton, dodajte prstohvat sode bikarbone u vodu u kojoj se kuhala brokula.

Objašnjenje s kemijskog aspekta: zeleno povrće, poput bokule (ali i špinata, na primjer) dobiva svoju bogatu zelenu boju od pigmenta klorofila. U njegovoj molekularnoj jezgri nalazi se i atom magnezija. Ako se povrće kuha u loncu s vodom, pH vrijednost vode pada, istovremeno se oslobađa atom magnezija iz jezgre klorofila i povrće “gubi” svoju atraktivnu zelenu boju. Taj se učinak može spriječiti dodavanjem sode bikarbone. Soda bikarbona je alkalna i neutralizira kiseline u brokuli. No budite oprezni: previše sode bikarbone može negativno utjecati na okus i konzistenciju i učiniti juhu sapunastom.

Koliko dugo traje juha od brokule?

Juha se može čuvati u zatvorenoj posudi u hladnjaku oko pet dana. Juha od brokule također se može jednostavno zamrznuti. Nakon što se ohladi i stavi u vrećicu za zamrzavanje, staklenku s poklopcem na odvrtanje ili posudu za čuvanje hrane otpornu na mraz, juha od brokule trajat će oko tri mjeseca.

Tražite inspiraciju za ljubitelje juha? Ove juhe su krepke, tople i stvarno ukusne!

Zašto bi brokula trebala biti na svakom jelovniku?

Brokula osigurava brojne važne vitamine i minerale. To uključuje vitamin A, vitamine B skupine, kao i vitamin C, folnu kiselinu, željezo, kalcij, cink i kalij. Osim toga, zeleno povrće je ukusno zbog visokog udjela vlakana, a također je niskokalorično (34 kilokalorije na 100 g). Međutim, s obzirom na to da je brokula član obitelji kupusa, može biti teže probavljiva. Mljeveni kim u juhi od brokule pomaže tijelu u probavi.

x
Nažalost, nismo pronašli rezultate za vašu pretragu. Pokušajte s drugim pojmovima za pretraživanje.