Uskršnja pletenica: klasična i bezglutenska varijanta
Što može biti ljepše od mirisa svježe pečenog uskrsnog pletenog kruha? Bilo klasično bilo na drugačiji način – na primjer bez glutena! Pokazat ćemo vam dva ukusna recepta s kojima ćete svoj Uskrs zasigurno učiniti posebnim!
Klasična uskrsna pletenica od kvasca neizostavan je dio Usrsa!
Što vam je potrebno:•500 g pšeničnog brašna tip 550 (npr. dmBio)
•1 paketić suhog kvasca (npr. dmBio)
•200 ml mlake mlijeka
•70 g bijelog maslaca
•70 g šećera
•2 jajeta
•1 prstohvat soli
•bourbon vanilija (npr. dmBio)
•naribana korica limuna
•opcionalno: 150 g grožđica
Osim toga:
• 1 žumanjak
• 1 žličica mlijeka
• krupni šećer za posipanje
I evo kako se radi:
Priprema tijesta
Prvo prosijte brašno u zdjelu za miješanje i napravite malu udubinu u brašnu. Zatim stavite suhi kvasac i polovicu mlijeka u udubinu. Ostavite da stoji oko 10 minuta prije nego što nastavite s obradom tijesta. Sada dodajte preostale sastojke – preostalo mlijeko, rastopljeni maslac, šećer, dva jajea, sol, bourbon vaniliju i naribanu koricu limuna i sve zajedno zamijesite u glatko tijesto. Najbolje je to učiniti s kuhinjskim strojem ili ručnim mikserom s kukama za tijesto. Pokrijte tijesto i ostavite ga na toplom mjestu da odmara 60 minuta.Oblikovanje uskrsne pletenice
Nakon odmaranja, tijesto ponovno zamijesite rukama i zatim ga podijelite na tri jednaka dijela s pomoću lopatice za tijesto. Sada ih razvaljajte u oko 2 centimetra debele i 30 centimetara duge trake. Dobro pritisnite krajeve traka kako bi se držale zajedno i ispletite pletenicu. Nakon toga dobro zatvorite krajeve.Dizanje i pečenje pletenice
Ostavite pletenicu da se diže još 60 minuta. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180-200° C. Pletenicu premažite umućenim žumanjkom i žličicom mlijeka te posipajte grubim šećerom. Smanjite temperaturu pećnice na 170° C i pecite oko 35 minuta. Da biste provjerili je li pletenica pečena, pri kucanju po njoj treba se čuti šuplji zvuk. Nakon toga pustite pletenicu da se ohladi i poslužite je najbolje s maslacem i domaćim džemom. Gotov je klasična uskrsna pletenica!Ako želite klasičnu uskrsnu pletenicu s grožđicama, dodajte oko 150 g u tijesto i obradite ga kao inače.
Kako održati uskrsnu pletenicu sočnom?
Kako bi uskrsna pletenica ostala svježa nekoliko dana (ako već nije pojedena), preporučuje se dobro pokriti rezanu površinu i čuvati je na toplom, tamnom mjestu, npr. u kutiji za kruh. Tako će ostati jestiva nekoliko dana. Alternativno, uskrsno pecivo možete narezati na kriške, zamrznuti i ponovno zagrijati u tosteru ili pećnici.
Bezglutenska uskrsnu pletenica:
da biste napravili bezglutensku uskrsnu pletenicu, potrebno je obratiti pažnju na nekoliko stvari. Uz naše savjete i trikove, sigurno ćete uspjeti!
Kako se razlikuje bezglutenska uskrsna pletenica?
Prvo morate znati što bezglutensko zapravo znači. Gluten se sastoji od dva proteinska kompleksa, glutenina i gliadina. Ovi proteini se nalaze u raznim žitaricama, poput pšenice, pira, raži, ječma itd., i svojom ljepljivom svojstvom osiguravaju da tijesto bude elastično i stabilno. Mnogi ljudi ne podnose gluten ili pate od autoimune bolesti celijakije. Za njih je jednostavno nemoguće jesti "normalno". Oni se moraju strogo hraniti bez glutena. Dakle, postoje stvarne razlike u pečenju: bezglutensko znači da nedostaje ovo takozvano "proteinski ljepilo". To može biti pravi izazov - ali uz naše savjete, svatko može postati stručnjak za pečenje bez glutena.
Ako želite saznati više o životu bez glutena ili celijakiji, možete pročitati ovdje.
Što vam je potrebno za bezglutensku uskršnju pletenicu:
• 350 g bezglutenskog brašna (npr. Schär)
• 75 g šećera • 1 paketić kvasca (npr. dmBio)
• 1 g ksantana ili 1 žličica ljuskica psylliuma
• 40 g maslaca
• 250 ml mlijeka
• 1 jaje
• bourbon vanilija (npr. dmBio)
• opcionalno: 40 g grožđica
Osim toga:
• 1 žumanjak
• 1 žličica mlijeka
• Krupni šećer za posipanje
Priprema:
-
Priprema tijesta s kvascem
Za tijesto s kvascem pomiješajte bezglutensko brašno, šećer, suhi kvasac i ksantan ili ljuskice psylliuma u posudi za miješanje. Zatim otopite maslac i mlijeko zagrijte do mlake temperature. Sada sve zajedno s jajetom dobro umijesite u posudi dok ne dobijete glatko tijesto. Pokrijte tijesto i ostavite ga na toplom mjestu da odmara 30 minuta. -
Oblikovanje uskršnje pletenice
Nakon odmora, tijesto s kvascem podijelite s pomoću lopatice za tijesto na tri jednaka dijela. Svaki dio razvaljajte u trake debljine oko 2 centimetra i duljine 30 centimetara. Krajeve tri trake pritisnite zajedno kako bi se zalijepili i ispletite pletenicu. Zatim dobro spojite krajeve. -
Dizanje i pečenje pletenice
Pustite pletenicu da se diže još 30 minuta. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 200°C (gornje/donje grijanje) ili 180°C (ventilacija). U međuvremenu, umutite žumanjak s jednom žličicom mlijeka i premažite pletenicu. Po želji pospite krupnim šećerom. Pecite uskrsni kolač prvo oko 10 minuta, zatim smanjite temperaturu na 180°C (gornje/donje grijanje) ili 160°C (ventilacija) i pecite još 30 minuta dok ne postane zlatno smeđe. Gotovo je bezglutensko uživanje!