Sweet Summertime: recept za lagani kolač od jagoda s kremom od jogurta
Sada treba brzo djelovati: u lipnju su lokalne jagode tako slatke i crvene - idealne za ovaj recept. Naša torta od jagoda ima čokoladnu podlogu i okrunjena je laganom kremom od jogurta – rado posežemo i za drugim komadom.
Sezonski highlight: kolač od jagoda s čokoladnom podlogom i kremom od jogurta
Sastojci za 10 – 12 komada, odnosno 1 kalup za kolače, oko 28 cm ø
Kolač od jagoda- 3 jajeta
- 170 g šećera
- prstohvat soli
- 50 ml biljnog ulja, malo i za kalup
- 100 g brašna
- žlica kakaa u prahu
- žličica praška za pecivo
- 600 g jagoda, manji plodovi
- 150 g punomasnog jogurta
- 50 g šećera
- 150 g vrhnja za šlag
- 2 paketića krem fix (veganska alternativa: agar-agar ili karagenan. Doziranje prema uputama na pakiranju)
- 3 žlice džema od jagoda
- 70 g mliječne čokolade
Priprema kolača od jagoda s podlogom od čokolade i kremom od jogurta
1. Zagrijte pećnicu, pripremite tijesto
Zagrijte pećnicu na 200 °C zu uključene gornje i donje grijače. Lagano nauljite kalup za voćne torte (ø oko 28 cm). Jaja, 120 g šećera, sol i ulje mutite 3 minute pjenjačom štapnim mikserom. Pomiješajte brašno s kakaom i praškom za pecivo pa umiješajte.
2. Ispeći kolač, pripremiti kremu
Ulijte tijesto u kalup i pecite u donjoj trećini 13-15 minuta. Izvadite kolač i ostavite da odstoji 10 minuta. Zatim ga izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi. Operite, očistite i pasirajte oko 250 g malo većih jagoda. Pomiješajte s jogurtom i 50 g šećera. Istucite šlag sa krem fixom dok ne postane čvrst, umiješajte i ohladite kremu 15 minuta.
3. Kolač namazati džemom i ukrasiti
Podlogu za tortu namazati džemom. Odozgor premažite kremom i tortu stavite u hladnjak na 2 sata. Čokoladu grubo nasjeckajte i otopite u posudi na vrućoj vodenoj kupelji. Preostale jagode operite i osušite. Premažite tortu i pravocrtno poškropite tekućom čokoladom. Ostavite glazuru da se stegne prije posluživanja.
Zanimljivosti o jagodama: činjenice o ovom slatkom voću
- bolje suhe: ako je moguće, izbjegavajte pranje jagoda jer će inače zdrave bobice izgubiti aromu. Prljavije primjerke uronite nakratko u posudu s hladnom vodom i odmah pažljivo izvadite.
- izvadite ih iz plastike: jagode nemojte skladištiti u plastičnoj ambalaži jer će inače brže početi pljesniviti. Jagode je najbolje čuvati izvan plastičnih spremnika - rastresite u cjedilu ili rasporedite na tanjuru prekrivenim kuhinjskim papirom te odložite u odjeljak za voće i povrće u hladnjaku.
- hladno i hladnije: jagode se mogu jednostavno zamrznuti - tako možete produljiti sezonu jagoda. No voće postaje mekano kada se zamrzne, što znači da se može savršeno pasirati za smoothije, umak od jagoda ili džem.