Recepti s medvjeđim lukom: pletenica od dizanog tijesta s pestom od medvjeđeg luka
Recepti s medvjeđim lukom: naš najbolji pesto od medvjeđeg luka
Sastojci za oko 250 ml pesta od medvjeđeg luka
- 60 g medvjeđeg luka
- 3 jušne žlice prženih sjemenki pinije
- 50 g naribana parmezana
- 100 ml maslinova ulja
- sol
- crni, svježe samljeveni papar
Priprema pesta od medvjeđeg luka
1. Priprema pesta od medvjeđeg luka
Blanširati medvjeđi luk u proključaloj vodi pa ga preliti hladnom vodom, pustiti da se ocijedi te dodati u električnu miješalicu uz sjemenke pinije, parmezan i maslinovo ulje. Smjesu ne treba predugo miješati kako bi ostala gušća te ju je potrebno začiniti solju i paprom.
Kremasti, ukusni pesto od medvjeđeg luka odlično se slaže s dizanim tijestom.
Recepti s medvjeđim lukom: pletenica od dizanog tijesta s medvjeđim lukom
Sastojci za 14–16 pletenica od dizanog tijesta s pestom od medvjeđeg luka
- 500 g brašna
- 1 kockica kvasca
- 1 čajna žlica šećera
- 250 ml vode
- 30 ml maslinova ulja
- sol
- oko 250 ml pesta od medvjeđeg luka (recept se nalazi gore)
Priprema pletenice od dizanog tijesta s pestom od medvjeđeg luka
1. Priprema dizanog tijesta za pletenicu
Prosijati brašno u zdjelu u kojoj ćete izraditi tijesto te u sredini napraviti rupu. Razmrviti kvasac, dodati šećer i 50 ml vode pa izmiješati. Pustiti 5 minuta da nadođe pa dodati 30 ml maslinova ulja, malo soli i 200 ml vode. Sve sastojke oprezno izmiješati kuhinjskim uređaje za izradu tijesta ili ručnom miješalicom za izradu tijesta. Potom podesiti miješanje na visok stupanj te izrađivati tijesto oko dvije minute, dok ne postane glatko. Prema potrebi dodavati malo vode ili brašna.
2. Pustiti tijesto da nadođe, uključiti pećnicu.
Zdjelu s tijestom prekriti vlažnom krpom i pustiti tako tijesto da na toplom mjestu nadolazi oko sat vremena. Pećnicu zagrijati na 175 °C s uključenim gornjim i donjim grijačima.
3. Tijesto oblikovati u rolice, premazati pestom i peći
Radnu površinu posuti brašnom, a tijesto podijeliti na jednako velike dijelove. Potom ih izvaljati na dužinu od otprilike 20 x 40 cm. Svaku namažite pestom od medvjeđeg luka i stavite jednu na drugu, pa prepolovite po dužini. Sada oblikujte pletenicu. Pleh obložite papirom za pečenje, na njega položite tijesto i pecite u pećnici na srednjoj rešetki oko 45 minuta. Izvadite, pustite da se malo ohladi. Najbolje ih je poslužiti dok su mlake.