Active Beauty
Recept za pužiće od cimeta: 3 ukusne varijante klasika s cimetom
vrijeme čitanja: min
Aroma cimeta

Recept za pužiće od cimeta: 3 ukusne varijante klasika s cimetom

Tko ga još ne voli, taj zamamni miris svježe pečenih pužića od cimeta! Uz naša tri recepta za pužiće od cimeta možete birati između klasičnih švedskih, bezglutenskih ili veganskih varijanti. Prozračno tijesto izvorno potječe iz Švedske i u međuvremenu se etablirao u brojnim zemljama kao klasik među pekarskim proizvodima.

Recept za pužiće od cimeta prema skandinavskoj recepturi

Što je potrebno za pripremu?

Za tijesto s kvascem:

  • 250 ml punomasnog mlijeka
  • 25 g svježeg kvasca
  • 75 g omekšalog kvasca
  • 450 g pšeničnog brašna tip 550 (npr. dmBio)
  • 50 g smeđeg šećera (npr. dmBio)
  • prstohvat soli

Za punjenje:

  • 90 g omekšalog maslaca
  • 50 g smeđeg šećera (npr. dmBio)
  • 4 žličice cejlonskog cimeta (npr. dmBio)

Dodatno:

  • 1 jaje umućeno s malo mlijeka
  • granulirani šećer

Postupak


1. Pripremite tijesto s kvascem

Da biste napravili tijesto s kvascem, zagrijte mlijeko u malom loncu na štednjaku. Ne smije biti vruće, samo toplo. Zatim skinite 5-6 žlica mlijeka, ulijte ga u zdjelu i u njega izmrvite svježi kvasac. Miješajte dok se kvasac ne otopi. Maslac narežite na kockice i dodajte u ostatak mlijeka te pustite da se otopi na laganoj vatri.



2. Sastojke pomiješajte, tijesto obradite i razvaljajte


Potom dodajte brašno, šećer, sol, mlijeko s kvascem i preostalo mlijeko s maslacem u zdjelu i dobro mijesite nekoliko minuta. Zatim tijesto oblikujte u veliku kuglu, pokrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite da se diže oko sat vremena. Tijesto izbušite šakom, zatim ga izvaditi iz posude i razvaljajte na pobrašnjenoj površini u pravokutnik veličine oko 40 x 60 cm.

3.Pripremite nadjev od cimeta, narežite ga na trakice

Pomiješajte maslac sa šećerom i cimetom te smjesu glatko rasporedite po pravokutniku od tijesta. Jednu polovicu razvučenog tijesta preklopite na pola pa drugu stranu preklopite u ravnini. Zatim rezačem za pizzu izrežite 12 traka tijesta (svaka široka oko 2 cm) paralelno s kraćom stranom. Zatim uvrnite pojedinačno trake, pazeći da ih ne otrgnete. Potom zarolajte trakice tijesta kao pužiće, a kraj podvucite ispod tijesta. Skoro gotove cimet-rolice stavite na dva pleha obložena papirom za pečenje, pazeći da budu dovoljno razmaknute.

4. Pustite cimet-rolice da odmore i ispecite ih

Peciva s cimetom moraju odstajati prekrivena kuhinjskom krpom još 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 200 °C (s uključeni gornjim i donjim grijanjem). Na kraju pužiće premažite razmućenim jajetom i pospite sitnim šećerom. Stavite u pećnicu 13-15 minuta i pecite dok ne porumene i to je to!

Recept za pužiće od cimeta: bezglutenska slast

Što je potrebno za pripremu?

Za tijesto s kvascem:

  • 500 g svijetlog bezglutenskog brašna
  • 2 žličice ljuskica psyllium
  • prstohvat soli
  • 10 g suhog kvasca
  • 350 ml mlakog mlijeka
  • 100 g skute
  • 4 žlice smeđeg šećera (npr. dmBio)
  • 100 g otopljenog maslaca
  • 1 jaje

Za punjenje:

  • 30 g omekšalog maslaca
  • 2 žličice cejlonskog cimeta (npr. dmBio)
  • 100 g smeđeg šećera (npr. dmBio)

Dodatno:

  • 1 jaje umućeno s malo mlijeka
  • granulirani šećer
  • omekšali maslac

Postupak

1. Pripremite tijesto s kvascem

Za pripremu tijesta s kvascem u zdjelu se prosiju brašno bez glutena, ljuske psylliuma i sol. Napravite udubinu u sredini smjese brašna i dodajte suhi kvasac i šećer. Sada pažljivo prelijte oko 6 žlica mlakog mlijeka i ostavite kvasac da odstoji oko 15 minuta dok ne počne stvarati mjehuriće.

2. Pomiješajte sastojke i nastavite s obradom tijesta

U sljedećem koraku u tijesto se dodaju skuta, šećer, maslac i jaje. Sada sve temeljito mijesite dok ne dobijete glatko, podatno tijesto s kvascem. Potom ostavite tijesto da odstoji 15-tak minuta da se digne.

3. Pripremite nadjev od cimeta i tijesto narežite na trakice

Za pripremu nadjeva od cimeta prvo razvaljajte tijesto na glatkoj, pobrašnjenoj površini u pravokutnik veličine oko 40 x 60 cm i premažite ga omekšalim maslacem. Zatim pospite smjesom cimeta i šećera i narežite na trakice debljine oko 3 cm pa zarolajte da oblici izgledaju poput pužića. Budući da je tijesto manje postojano zbog nedostatka glutena, možete oblikovati posebno lijepe cimet-rolice.

4. Pustite cimet-rolice da odmore i ispecite ih

Da bi kvasac potpuno otpusti svoje djelovanje, pužiće je potrebno ostaviti pokrivene na toplom još 20 minuta. Potom premažite smjesom jaja i mlijeka i pospite kristalnim šećerom. Zagrijte pećnicu na 200 °C (donje/gornje grijanje). Pecite rolice s cimetom na limu za pečenje 13-16 minuta. Bezglutenska čarolija s cimetom bit će spremna!

više sastojaka za pečenje možete pronaći na dm.hr.

Recept za pužiće od cimeta: veganski trenuci užitka

Za pripremu su vam potrebne bezglutenske namirnice

Za tijesto od kvasca

  • 1 kockica svježeg kvasca
  • 375 ml tople vode
  • 1 žlica smeđeg šećera (npr. dmBio)
  • 40 g kokosovog ulja ili veganskog maslaca (npr. dmBio)
  • 1 žličica soli
  • 600 g pšeničnog brašna tip 550 (npr. dmBio)

Za punjenje:

  • 140 g veganskog maslaca
  • 100 g smeđeg šećera (npr. dmBio)
  • 3-4 žlice cejlonskog cimeta (npr. dmBio)

Dodatno:

  • 150 g šećera u prahu
  • 2 žlice hladne vode
  • 1 limun (sok)
  • Bourbon vanilija (npr. dmBio)

Postupak

1. Pripremite tijesto s kvascem

Svježi kvasac izmrvite u zdjelu i pomiješajte s toplom vodom i šećerom. Zatim ostavite smjesu da odstoji 10 minuta. Voda treba biti samo mlaka, ni u kojem slučaju prevruća. Kvasac treba nabubriti i izići na površinu vode.

Polako zagrijte kokosovo ulje ili veganski maslac da postane tekuć i postupno ga zajedno sa solju i 400 g brašna dodajte u preostalo tijesto pa mijesite dok se ne dobije jednolično tijesto. Sada pokrijte tijesto i ostavite da se diže na toplom mjestu sat vremena. Zatim dodajte preostalih 200 g brašna, dobro premijesite i ostavite da se diže još sat vremena.

2. Razvaljajte tijesto, pripremite nadjev

Izvadite maslac iz hladnjaka da postigne sobnu temperaturu. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini u pravokutnik. Maslac, šećer i cimet dobro izmiješajte u zdjeli i ravnomjerno rasporedite po razvaljanom tijestu.

Zatim tijesto čvrsto zarolajte u dugačku roladu. Narežite roladu na 10-12 jednakih dijelova.

3. Cimet-rolice ostaviti da odmore, pripremite šećernu glazuru i ispecite ih.

Rolice s cimetom stavite na lim za pečenje i ostavite da se dižu još 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 180 °C (uključite ventilaciju). Pecite rolice oko 30-40 minuta. Nakon što se malo ohlade, pomiješajte šećer u prahu, vodu, limunov sok i malo Bourbon vanilije te dobivenom glazurom premažite pužiće. Vaš veganski užitak je spreman!

volite vegansku hranu? Na dm.hr ćete sasvim sigurno pronaći nešto za svaki užitak!

x
Nažalost, nismo pronašli rezultate za vašu pretragu. Pokušajte s drugim pojmovima za pretraživanje.