Recept za kolač s višnjama: s hrskavom korom od badema

Sastojci za 20 komada:

  • 250 g maslaca
  • 2 žličice vanilin-šećera
  • 190 g šećera (dmBio)
  • 5 jaja
  • prstohvat soli
  • žličica limunove korice, organske
  • 275 g brašna
  • 50 g badema, mljevenih; blanširanih
  • 2 žličice sode bikarbone
  • 200 g jogurta
  • 350 g morello višanja, ocijeđenih iz staklenke
  • 2 žlice meda
  • 200 g listića badema

Priprema kolača od višanja s korom od badema

1. Zagrijte pećnicu i pripremite tijesto
Zagrijte pećnicu na 175 °C s uključenim ventilatorom. Lim (oko 30 x 40 cm) obložiti papirom za pečenje. Umutiti 175 g maslaca, vanilin-šećer i 150 g šećera dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte jedno po jedno jaje i dobro sjedinite. Pomiješajte sol, limunovu koricu, brašno, bademe i prašak za pecivo i postupno dodajte u jogurt dok ne dobijete glatko tijesto.

2. Po tijestu rasporedite višnje i prethodno ih ispecite
Zagladite tijesto u limu za pečenje i po njemu rasporedite višnje. Prethodno zapecite u pećnici oko 20 minuta.

3. Pripremite preljev od badema
Za preljev od badema u loncu pjenasto izradite 75 g maslaca. Potom dodajte 40 g šećera i med te miješajući zagrijavajte. Umiješajte bademe u listićima i pustite da se smjesa malo ohladi.

4. Tijesto premažite preljevom od badema i dopecite
Izvaditi lim, a prethodno ispečeno tijesto namažite preljevom od badema. Ponovno zapecite u pećnici oko 10 minuta. Pustite da se ohladi na rešetki i narežite na komade za posluživanje.

Dobro prija uz: svježe tučeno vrhnje za šlag ili kuglica sladoleda pristaju uz voćni kolač. Po želji uz njega možete poslužiti i dva veganska voćna sladoleda. To znači da možete sami napraviti sladoled bez aparata za sladoled ili veganski sladoled bez šećera.

Osim ukusnog koštuničavog voća, ljetni vrt ima i slatkog voća u rukavu. Zašto ne? U ovom članku možete pronaći korisne informacije o lokalnoj superhrani, bobičastom voću. Usput: u asortimanu dm-a ima puno ukusnog suhog i bobičastog voća prelivenog čokoladom.