Priprema i hranjenje kiselim tijestom: što trebate znati na samome početku
Mnogim amaterskim pekarima priprema kiselog tijesta visoko je na popisu stvari koje se još ne usuđuju probati. No nemojte se zabrinjavati oko toga! Zahvaljujući našem receptu za ukusan kruh i odgovarajućim uputama, uskoro ćete i vi postati ponosni pekači kruha od kiselog tijesta!
Priprema kiselog tijesta: za ovaj recept uspjet ćete bez problema
Sastojci za kiselo tijesto
- 200 g raževog, punozrnatog brašna
Priprema kiselog tijesta
1. Sjedinite sastojke i ostavite da odstoje.
U zdjeli pomiješajte 60 g brašna sa 100 ml mlake vode. Pokrijte i ostavite na toplom 72 sata. Svaki dan jednom promiješajte i ponovno poklopite. Zatim umiješajte 75 g brašna i 100 ml mlake vode. Pokrijte i ostavite da odstoji 12 sati.
2. Preostale sastojke pomiješati i pobrašniti
Zatim umiješajte preostalo brašno i još 100 ml mlake vode. Pokrijte i ostavite da odstoji još 12 sati. Kiselo tijesto sada je spremno, a trebalo bi biti prozračno i lagano te mirisati kiselo. Recept daje oko 500 g kiselog tijesta. Pomiješajte s brašnom prema odgovarajućem receptu za kruh i ostavite da se diže.
Kiseli sustanar
Neiskorišteno kiselo tijesto možete čuvati u hladnjaku u staklenci s poklopcem na odvrtanje. No, poklopac ne smije biti prečvrsto zatvoren jer kiselo tijesto treba kisik. Ako ga ne koristite redovito, kiselo biste tijesto trebali „osvježiti“ s dvije žlice raževa brašna i 1 – 2 žlice vode svaki dan, 1-2 tjedna. Čim se nakon nekoliko sati pojave mjehurići, može se vratiti u hladnjak. Tako ga možete čuvati godinama. Višak se također može koristiti kao "aroma" za tijesta s kvascem.
Recept: hrskavi kruh od kiselog tijesta
Sastojci za kruh od kiselog tijesta
- 25 g kiselog tijesta
- 100 g raževog brašna, tip 997 i još za izradu
- 350 g raževog brašna, tip 1150
- 300 g pšeničnog brašna, tip 1050
- 1 jušna žlica soli
- 1 jušna žlica šećera
- ½ kocke kvasca
Priprema kruha od kiselog tijesta
1.Pripremite kiselo tijesto i pustite da nadođe
Kiselo tijesto pomiješajte s 50 ml vode i 50 g raženog brašna tip 997, pokrijte folijom i pustite da odstoji na sobnoj temperaturi najmanje 8 sati. Potom ponovno umiješajte 50 g raženog brašna tipa 997 i 75 ml vode, poklopite i ostavite da odstoji najmanje 8 sati. Tijesto treba razviti puno mjehurića zraka i narasti. Jednom kratko promiješajte. Izvadite oko 100 g i zamrznite ili spremite u hladnjak za sljedeći put kada budete pekli kruh.
2. Pomiješajte kiselo tijesto i preostale sastojke s raženim brašnom tip 1150, pšeničnim brašnom i solju staviti u miješalicu. Šećer i kvasac otopiti u otprilike 350 ml mlake vode, uliti i sve zamijesiti u glatko tijesto. Pokrijte tijesto i ostavite da se diže oko sat vremena dok se ne udvostruči.
4. Oblikujte i pecite
Tijesto stavite na pobrašnjenu radnu površinu i oblikujte duguljastu štrucu koju potom stavite u pobrašnjenu košaru, pokrijte i ostavite da nadođe oko 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 220 °C s opcijom pečenja s gornje i s donje strane. Stavite tijesto u pećnicu, ulijte veliku šalicu kipuće vode na vruće dno pećnice, potom zatvorite vrata pećnice i pecite kruh 15 minuta. Nakon toga nakratko otvorite vrata pećnice kako bi izašla para. Smanjite temperaturu na 190° C i pecite kruh još 35-45 minuta. Izvadite iz pećnice, ostavite da se ohladi na rešetki i ne režite do sljedećeg dana.