Active Beauty
Pita od bundeve: sočno-slatki recept za najbolji kolač od bundeve
Tekst: , Rezept: Stockfood
vrijeme čitanja: min
Napokon bundeva!

Pita od bundeve: sočno-slatki recept za najbolji kolač od bundeve

Jede li vam se bundeva, premda biste malo za promjenu probali nešto drugo, a ne juhu? Naš recept za pitu od bundeve ovo jesensko povrće pretvara u zvijezdu…

Recept za pitu od bundeve: ukusni jesenski kolač

Sastojci za 1 kalup za pitu (oko 22 cm ⌀)

  • 175 g brašna
  • 75 g maslaca (za kalup)
  • 4 jajeta
  • prstohvat soli
  • 50 g šećera
  • sušene mahunarke
  • 600 g mesa muškatne bundeve
  • 150 g smeđeg šećera
  • 1 jušna žlica kukuruznog škroba
  • 300 g šlaga
  • 1/2 čajne žlice muškata
  • 1 čajna žlica cimeta (na primjer, dmBio)
  • 1 čajna žlica đumbira u prahu
  • 1/2 čajne žlice začina za medenjake

Priprema pite od bundeve

Priprema tijesta
Umijesiti brašno, maslac, jaje, sol, 50 g šećera i pritom prema potrebi dodati hladnu vodu. Oblikovati u kuglu i omotati u foliju (održiva alternativa: maramice od pčelinjeg voska) te tako hladiti oko 30 minuta.

Pirjati bundevu u prethodno zagrijanoj pećnici
Narezati bundevu na kockice i dodati u lonac sa 100 ml vode. Poklopljeno pirjati oko 15 minuta dok ne omekša. Dobro ocijediti, napraviti pire i pustiti da se ohladi. Pećnicu prethodno zagrijati na 180 °C, uz uključene gornje i donje grijače. Maslacem namastiti kalup za pite (promjer oko 22 cm ⌀).

Ispeći tijesto
Razvaljati tijesto i obložiti njime kalup. Pritisnuti po dnu i uz rubove. Obložiti papirom za pečenje i sušenim mahunarkama pa peći oko 10 minuta na srednjoj rešetki. Odstraniti zrnje i papir pa pustiti da se tijesto blago rashladi.

Pripremiti pire od bundeve i ispeći
Pomiješati pire od bundeve sa smeđim šećerom, škrobom, 150 g vrhnja za šlag, 3 jajeta, muškatnim oraščićem, cimetom i đumbirom dok ne dobijete glatku smjesu. Izliti je na prhko tijesto i peći u pećnici na srednjoj rešetki dok ne porumeni, oko 40 minuta. Ostaviti da se ohladi.

Preporuka za posluživanje
Prije posluživanja izraditi 150 g šlaga. Dodati u slastičarsku vrećicu i ukrasiti pitu. Poslužiti posuto začinima za medenjake.

Povrće u kolačima? Ukusno!

Premda dodavanje povrća u kolače zvuči neuobičajeno, to i ne mora biti tako, osobito ako se, strogo gledano, i ne radi o povrću. Bundeve se svrstavaju u red voća i mješavina su između povrća i voća. Muškatna bundeva u našem receptu ima blago začinski okus i podsjeća na muškatni oraščić. U supermarketima ili na tržnici prepoznat ćete je po zelenkasto-bež do mat žutoj boji i rebrastom obliku. Bundeva je prvenstveno prikladna za pripremu chutneya od bundeve, a u ovom prilogu potražite recept za slatko-kiseli chutney od bundeve i jabuke.

It’s Pumpkin Spice Season

Barem otkad uživamo u pumpkin spice latteu, uživamo i u pumpkin spiceu koji se našao na policama sa začinima kod naše kuće. Osim za tople napitke, začinska mješavina može se koristiti i za kolače ili slana jela poput juha i curryja. Želite li dublje proniknuti u američku kuhinju i mimo ove mješavine začina?

Iz kućne radinosti: začin pumpkin spice

Sastojci za oko 150 g

  • 4 jušne žlice cimeta (na primjer, dmBio)
  • čajna žlica mljevenog klinčića
  • 2 jušne žlice mljevenog đumbira
  • 2 jušne žlice mljevenog muškatnog oraščića
  • 2 jušne žlice mljevenog pimenta

Priprema začina pumpkin spice

Mljevene začine staviti u zdjelu i dobro promiješajte. Zatim pohranite u hermetički zatvorenu posudu u staklenku s poklopcem na odvrtanje.

Okus bundeve ne dolazi dovoljno do izražaja?

Onda probajte ovu hranu koja grije dušu. Ovdje ćete pronaći ukusan recept za curry od slanutka. Neke bundeve nisu za jelo i služe samo za ukras. Ovaj vam post ukazuje na to kako izrezati bundevu i sami napraviti savršen ukras za jesen i Noć vještica.

x
Nažalost, nismo pronašli rezultate za vašu pretragu. Pokušajte s drugim pojmovima za pretraživanje.