Ovaj recept za tijesto s brašnom zasladit će vam vrijeme Adventa
Naš recept za tijesto za vafle idealan je za blagdane i donosi božićnu radost na vaš tanjur! Sa samo nekoliko sastojaka možete kreirati mekane, zlatne vafle koji će biti hit na svaom božićnom domjenku. Recept za vafle je jednostavan, a sami vlafi savršeno prijaju uz adventsku kavu.
Recept za tijesto za vafle: s pečenim kriškama naranče i šlagom
Sastojci za 6 – 8 komada
- 2 jajeta
- 125 g mekog maslaca
- 100 g šećera
- 2 žlice vanilin-šećera
- žličica limuna iz organskog uzgoja
- 200 g pšeničnog brašna, tip 550
- žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 200 ml mlaćenice
- biljno ulje za pekač za vafle
- 4 naranče iz organskog uzgoja
- 40 g sušenih brusnica
- 100 g vrhnja za šlag
- maslac za prženje
Priprema vafla s pečenim kriškama naranče i šlagom
1. Pripremite tijesto, ostavite tijesto da odstoji
Odvojite jaja. Maslac umutite sa šećerom, vanilin šećerom, limunovom koricom i žumanjkom dok smjesa ne postane kremasta. Potom pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol pa umiješajte u smjesu, žlicu po žlicu, naizmjenično s mlaćenicom. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg i pažljivo umiješajte. Ostavite tijesto da odstoji oko 10 minuta.
2. Zagrijte pekač za vafle pa ih ispecite
Pekač za vafle pustite da se zagrije i nauljite ga. Zatim pecite tijesto u serijama 3 - 4 minute dok ne dobijete otprilike osam zlatnožutih vafla te ih, prema želji, na kratko stavite u pećnicu na 60 °C.
3. Pripremite preljev
Dok se vafli peku, operite naranču i sitno naribajte koricu. Ostale naranče sitno narežite. Brusnice narežite na manje komade i istucite čvrsti šlag.
4. Karamelizirajte naranče i posložite oblatne
Otopite maslac u tavi i lagano zažutite i karamelizirajte kriške naranče. Zatim gotove vafle poslužite s narančama, šlagom i brusnicama te pospite narančinom koricom. Prema želji, vafle možete oplemeniti javorovim sirupom ili maslacem od cimeta.
Uz njih prija: za savršen blagdanski ugođaj i stvaranje lijepog kontrasta toplim vaflima, savršeno se slaže klasični sladoled od vanilije. Ovisno o vašim željama, mogu se poslužiti i veganski okusi sladoleda koji će zasigurno oduševiti sve uz naš recept u članku „Napravite sami svoj sladoled“. Više savjeta za domaći sladoled možete pronaći u našem članku “Kako napraviti sladoled bez aparata za sladoled”. Ovo je savršeno rješenje za sve koji žele uživati u zdravom, kremastom i veganskom sladoledu, ali ne žele imati još jedan uređaj u kuhinji. Ako želite još više eksperimentirati ili uz vafle poslužiti još toga, možete isprobati naše recepte za veganske kolačiće kako biste se doista oraspoložili za božićnu sezonu.
Bakini savjeti za odlične vafle:
1. Pravo brašno za tijesto za vafle
Pravo brašno ključno je za savršene vafle. Pšenično brašno tip 550 idealno je za pečenje i izradu tijesta.
2. Sastojci trebaju biti na sobnoj temperaturi Kako bi vafli uspjeli, važno je da sastojci poput maslaca, jaja i mlaćenice budu sobne temperature. Tako ih je lakše obraditi u glatko tijesto.
3. Pripremite tijesto za vafle unaprijed
Jeste li pozvali goste na adventsku kavu i pitate se je li moguće tijesto za vafle pripremiti ranije? Da bi vaši vafli i dalje bili posebno uspješni, tijesto možete pripremiti dva do tri sata unaprijed.