Active Beauty
Nešto drukčija pizza: recept za pinsu toliko je dobar!
vrijeme čitanja: min

Tijesto iz snova

Nešto drukčija pizza: recept za pinsu toliko je dobar!

Mješavina između pizze i focaccie: pinsa je hit koji dolazi iz Italije. Recept iziskuje malo strpljenja: kako bi tijesto bilo izdašno i rahlo, može stajati u hladnjaku do dva dana. Vrijeme čekanja se isplati zbog izvrsnog rezultata. Tijesto se može preliti povrćem i mozzarellom. Pinsa je hrskava, prozračna alternativa pizzi.

Koja je razlika između pinse i pizze?

Pinsa je specijalitet od tijesta iz Rima, zahvaljujući čemu nosi i naziv „Pinsa Romana“. Razvijena je 2001. godine u sklopu jedne pekarske tvrtke iz Rima i slovi za novopridošlicu na gastronomskoj sceni.

  • klasična pizza obično se spravlja samo od pšeničnog brašna. Za pinsu se koristi i sojino, rižino ili brašno od slanutka, što tijesto čini ekstrahrskavim.
  • za razliku od pizze, ali slično dizanom tijestu, priprema tijesta za pinsu traje dugo. Tijesto za pinsu odležava u hladnjaku do četiri dana, tijesto za pizzu često odstoji samo oko sat vremena.
  • zbog dugog vremena mirovanja tijesto za pinsu ima mjehuriće zraka. Ova struktura tijesta čini pinsu probavljivijom od pizze. Osim toga, osnovno tijesto za pinsu sadrži oko 340 kalorija na 100 grama, što je oko trećinu manje od uobičajenog tijesta za pizzu.
  • što je s izgledom? Kao nova interpretacija klasične focaccie, pinsa ne izgleda poput pizze, nego kao vrsta duguljastog, ovalnog somuna.

Savršeno rustikalna: naš recept za pinsu

Sastojci za 4 komada pinse

  • 3 g kvasca
  • 350 g pšeničnog brašna, tip 00 (i za posipanje)
  • 45 g rižinog brašna
  • 25 g sojinog brašna
  • 4 žlice maslinovog ulja (i za premazivanje zdjele za pečenje)
  • 2 žličice morske soli
  • 2 patlidžana
  • sol
  • 2 tikvice, žute
  • 250 g mozzarelle
  • 250 g umaka od rajčice
  • 4 žlice pesta od bosiljka

Savjet: najbolja je zdjela ili posuda s poklopcem kako bi se tijesto dobro odmorilo. Alternativno, tijesto možete prekriti svježom kuhinjskom krpom.

Priprema pinse

1. Priprema tijesta

U posudi pomiješajte kvasac i 275 ml hladne vode. Dodajte brašno i 1 žlicu maslinovog ulja s morskom soli i mijesite 6 - 8 minuta, dok tijesto ne postane glatko. Prema potrebi dodajte još malo vode ili brašna.

2. Tijesto dodati u zdjelu i pustiti da odstoji

Tijesto dodajte u veliku zdjelu ili plastičnu posudu s poklopcem koja je prethodno dobro premazana maslinovim uljem, oblikujte kuglu i ostavite poklopljeno da odstoji na sobnoj temperaturi sat vremena. Zatim stavite u hladnjak na oko 48 sati. Na dan upotrebe tijesto podijelite na četiri dijela na lagano pobrašnjenoj površini, oblikujte loptice i ostavite da odmaraju u plitkoj plastičnoj posudi na sobnoj temperaturi 3 - 4 sata.

3. Priprema nadjeva za pinsu

Operite, očistite i narežite patlidžan (idealan je i za pripremu odličnog vegetarijanskog namaza). Posolite i pustite da voda kratko odstoji. Posušite, pomiješajte s 2 žlice maslinova ulja i pecite ploške u grill-tavi s obje strane 4 - 5 minuta. Tikvice operite i očistite te ih uzdužno narežite na tanke ploške, pa sve lagano posolite. Mozzarellu ocijedite i narežite na ploške ili natrgajte na male komadiće.

4. Zagrijte pećnicu, nadjenite komade tijesta i ispecite pinsu

Zagrijte pećnicu na 230 °C i zagrijte dva pleha. Na malo pobrašnjenoj radnoj plohi prstima oblikujte komade tijesta u ovalne pogačice (oko 18 x 25 cm) i po dvije poslažite jednu do druge na papir za pečenje. Premažite umakom od rajčice, po vrhu rasporedite mozzarellu i poredajte ploške patlidžana i tikvice.

5. Pinsu izvadite iz pećnice i poslužite

Izvadite prethodno zagrijane plehove iz pećnice i na njih stavite pinse na papiru za pečenje. Pecite u pećnici oko 12 minuta. Nakon otprilike 6 minuta zamijenite položaj plehova. Poslužite toplo ili hladno preliveno pestom.