Smrznuti jogurt: jednostavna priprema osvježavajuće poslastice
Osnovni recept za smrznuti jogurt koji možete napraviti sami
Sastojci za četiri porcije:- 800 g prirodnog jogurta, grčkog jogurta ili skyra
- 100 g šećera u prahu (ili slične količine alternative šećera)
- 150 ml mlijeka ili vrhnja
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- dodaci po izboru (voće, keksi, slatkiši, sladoled umaci, orasi...)
Jogurt umutite dok ne postane kremast, i postupno mu dodajte šećer i vaniliju. Odlučite li se za verziju s vrhnjem, potrebno ga je posebno umutiti i pomiješati s ostatkom smjese. Naravno, smrznuti jogurt je najlakše pripremiti pomoću aparata za sladoled (dovoljno je oko 5-10 minuta), no neće biti problem ako nemate aparat za sladoled. U tom slučaju smjesu jednostavno stavite u zamrzivač na nekoliko sati i redovito (svakih 20-30 minuta) miješajte vilicom ili štapnom miješalicom kako se ne bi stvarali kristalići leda i kako bi sladoled ostao lijep i kremast. Smrznuti jogurt ukrasite dodacima i uživajte odmah jer se brzo topi i nije prikladan za dugotrajno zamrzavanje.
Najbolje FroJo varijacije
Dosadio vam je uobičajen recept za smrznuti jogurt koji koristite? Ovdje ćete pronaći inspiraciju za neobičnije varijante.
1. Smrznuti jogurt s borovnicama i kokosom
Smrznute borovnice idealne su za pripremu jogurta. Ako volite intenzivan okus koji vam nudi kokos, umiješajte kokosove ljuskice direktno u jogurt. S druge strane, veći čips od kokosa idealan je za posipanje – baš kao i svježe, hrskave borovnice.
Savjet: malo soka od limete čini ovaj smrznuti jogurt još više osvježavajućim.
2. Voćni smrznuti jogurt s bobičastim voćem i medom
Ova varijanta s bobičastim voćem vrlo je jednostavna - a još uvijek ukusna. Smrznuto voće jednostavno se uklapa s osnovnim sastojcima. Ovaj FroJo ima posebno dobar okus kada je zaslađen medom. Ako ne volite odviše slatko, samo izostavite šećer.
3. Smrznuti jogurt s jabukom i cimetom
Za ovaj smrznuti jogurt prvo narežite jabuke na komadiće i kuhajte ih na pari vode ili soka od jabuke s cimetom te pustite da se potpuno ohlade. Hladnu smjesu od jabuka propasirajte s jogurtom i zamrznite kao i obično.
4. Povećajte svježinu smrznutim jogurtom od matičnjaka
Ova kreacija prava je poslastica za vruće ljetne dane! Svježe listove matičnjaka krupno nasjeckajte te oplemenite uz dodatak malo sirupa (npr. agave) i limunove korice. Zatim izmiješajte sirup od matičnjaka s jogurtom, dok smjesa ne postane glatka – i to je to!