Muffini od mrkve: uz ovaj recept će biti sočni
Povrće u tijestu za kolač? Nije rijetkost od kada postoji kolač od tikvica i rabarbare - na sreću. Dodatak povrća čini jela od brašna sočnima, bogatijima vitaminima i pritom vlastiti okus povrća ostaje uvijek ugodan u pozadini. Ovi muffini od mrkve su minijaturna verzija kolača od mrkve i zahvaljujući nadjevu od svježeg sira i datulja predstavljaju vrhunac za svaki doručak!
Muffini od mrkve s nadjevom od datulja i svježeg sira
Sastojci za 12 muffina od mrkve
- Malo biljnog ulja i brašna za lim za pečenje muffina
- 2 mrkve
- 80 g grožđica
- 80 g pekan oraha
- 1 naranča iz ekološkog uzgoja
- 250 g integralnog brašna od pira
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1 čajna žličica cimeta, mljevenog
- 1 prstohvat muškatnog oraščića, mljevenog
- 1 prstohvat klinčića, mljevenog
- 150 g omekšalog maslaca
- 150 g smeđeg šećera
- 2 jaja
- 2 žlice soka ili mlijeka
Glazura:
- 100 g sušenih datulja, otkoštenih
- 250 g svježeg sira
- 125 g omekšalog maslaca
Priprema muffina od mrkve
1. Prethodno zagrijte pećnicu i pripremite lim za pečenjePrethodno zagrijte pećnicu na 180°C donjim/gornjim zagrijavanjem. Pomoću kista premažite limene kalupe za mini muffine uljem i pospite brašnom.
2. Priprema tijesta za muffine
Ogulite mrkve i sitno ih naribajte. Grubo nasjeckajte grožđice i pekan orahe. Operite, osušite naranču, sitno naribajte koricu i iscijedite sok. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i začinima. Kremasto istucite maslac sa šećerom. Postepeno dodajte jaja i izmiješajte. Dodajte smjesu brašna i pomiješajte s sokom od naranče ili koricom, sokom/mlijekom, mrkvom, grožđicama i orasima.
3. Pečenje muffina
Kalupe napunite tijestom i pecite u pećnici oko 25 minuta. Izvadite muffine iz pećnice i ostavite da se ohlade.
4. Priprema glazure i dekoracija muffina
Za glazuru izradite pire od datulja s 2 žlice vruće vode u kuhinjskom stroju. Dodajte svježi sir s maslacem i kremasto izmiješajte. Muffine premažite kremom.