Kupnja i skladištenje povrtnog sjemena: savjeti za sezonu sadnji:
Sadržaj
- Sortno sjeme nasuprot hibridnim sortama
- Sortno sjeme
- Hibridne sorte
- Što znači „F1“ kod sjemenki povrća?
- Gdje nabaviti povrtno sjeme?
- Kako čuvati sjeme povrća?
- Odabir sjemena
- Čišćenje i sušenje sjemena povrća
- Spremnici za skladištenje sjemena povrća
- Označavanje sjemena
- Pravo mjesto za čuvanje povrtnog sjemena
- Koliko dugo se može čuvati sjeme?
- Može li moje sjeme još uvijek klijati?
- Kada se isplati provesti test klijavosti?
- Kada je pravo vrijeme za test klijavosti?
- Kako provesti test klijavosti za sjeme povrća?
- Klijanje: što treba uzeti u obzir kod testa klijavosti?
- Kada je test klijavosti uspješan?
Koje je najbolje povrtno sjeme?
Naravno, povrće iz vlastitog uzgoja prije svega treba biti ukusno! No, pri odabiru sjemena treba obratiti pažnju na nekoliko stvari.
U smislu održivosti, najbolje povrtno sjeme ima sljedeće karakteristike:
- riječ je o organskom sjemenu. Ako još ne znate, ovdje pročitajte pet razloga zašto je organsko sjeme bolji izbor.
- sjeme je sortno čisto, tj. stabilno. Više informacija o tome i zašto je to važno, pronaći ćete u sljedećem odlomku.
- riječ je o povrtnom sjemenu domaćih, otpornih sorti, što pridonosi očuvanju bioraznolikosti. Osim toga, tradicionalne sorte povrća imaju posebno intenzivan okus – i često zanimljiv izgled (što može pomoći ako djeca odbijaju jesti povrće – ovdje su još neki savjeti kako djecu naučiti zavoljeti povrće).
Sortno sjeme nasuprot hibridnim sortama
Ako se bavite sjemenjem biljaka, sigurno ćete naići na pojmove „sortno“ i „hibridne sorte“. Što oni znače? I kakve veze imaju s održivošću?
Sortno sjeme
Kod čistih sorti, svojstva biljaka ostaju stabilna kroz mnoge generacije. Potomci izgledaju slično kao matična biljka i mogu se sami prilagoditi novim uvjetima okoliša. Njihova najveća prednost je što donose plodno sjeme. To je posebno važno za očuvanje genetske raznolikosti vrsta povrća i biljaka.
Također, iz financijske perspektive, sortno sjeme održiva je investicija: Ove sorte povrća potrebno je kupiti samo jednom, nakon čega je moguće dobiti vlastito sjeme. (Ovdje pronađite još savjeta o uštedi novca koji su istovremeno održivi.)
Međutim, postoje i neki nedostaci: sortno sjeme donosi manji prinos, manje je otporno na bolesti i štetočine i ne sazrijeva istovremeno, već postepeno. No, ti su nedostaci uglavnom važni za poljoprivredna gospodarstva i vrtne centre – za privatne hobi vrtlarice i vrtlare, sortno sjeme povrća bolji je i održiviji izbor.
Hibridne sorte
Hibridne sorte nastaju ciljanim uzgojem i optimizirane su za nekoliko specifičnih svojstava kao, na primjer, posebno visoke prinose, intenzivne boje ili savršeno oblikovane plodove. Potomci takvih križanja cvjetaju i sazrijevaju istovremeno i imaju sve iste otpornosti kod bolesti. Genetski su identični, ali istovremeno genetski i osiromašeni.
Hibridne sorte nastaju križanjem dviju inbred linija. Hibridne biljke ne mogu prenijeti svoja svojstva na sljedeću generaciju: Ako se njihovo sjeme posije, iz njega će izrasti deformirane, slabe biljke.
Hibridne sorte su, dakle, jednokratno sjeme koje se mora kupovati iz godine u godinu. Dugoročno, hibridne sorte smanjuju biološko-genetsku raznolikost, jer biljke nije moguće tradicionalno ponovno uzgojiti i ponovno sijati. Sortna raznolikost se gubi.
Osobito je to na globalnoj razini fatalno: na hibridne sorte postoje patenti koji zabranjuju ponovno uzgoj. 97 posto svih patenata na sjeme je u rukama tvrtki iz industrijskih zemalja. Poljoprivrednici se time dovode u ovisnost o tvrtkama čiji je cilj maksimizacija profita (ovdje pronađite više informacija o patentima na sjeme).
Što znači „F1“ kod sjemenki povrća?
Zakonski je propisano da hibridne sorte moraju imati oznaku „F1“ u nazivu sorte. To znači da su sve sorte bez ove oznake sortno čiste. Usput, sortno čisto sjeme nije automatski organsko, jer „organsko“ se odnosi na način uzgoja matičnih biljaka od kojih potječe sjeme. No, kod mnogih organskih uzgajivača biljaka, održivost podrazumijeva uzgoj i razmnožavanje sortno čistih sorti. Kod sjemena s biodinamičkom oznakom, sortna čistoća je čak propisana.
Dobro je znati: na temelju izgleda biljke ili samog sjemena nema načina da se utvrdi je li riječ o sortnom sjemenu ili hibridnoj sorti.
Gdje nabaviti povrtno sjeme?
Često u susjedstvu postoje privatni krugovi razmjene – gotovo preko vrtnog zida. Također se možete posavjetovati u vrtnim centrima ili specijaliziranim trgovinama.
Kako čuvati sjeme povrća?
Ako svoje sjeme kupujete zapakirano u trgovini, možete preskočiti točke 1–4. No, ako želite dobiti sjemenke povrća iz vlastitih biljaka u vrtu ili sjeme iz osobnog okruženja, trebali biste obratiti pažnju na nekoliko stvari.
Odabir sjemena
Najbolje je odabrati onu biljku koja je postigla najbolje rezultate u gredici. Vjerojatnost da će prenijeti svoja svojstva na sljedeću generaciju je visoka. Također, matična biljka treba biti zdrava, jer neke bolesti prenose se i na sjeme.
Važno je brati sjeme samo od potpuno zrelih ili prezrelih plodova. Kod rajčica i bundeva, sjeme je zrelo već kada se plodovi beru. Kod krastavaca, tikvica, graha i graška, treba ostaviti jedan ili više plodova duže na matičnoj biljci.
Čišćenje i sušenje sjemena povrća
Mesnate dijelovi ploda koji se drže za sjeme treba ukloniti – na primjer, ispiranjem u situ ispod slavine. Mahunarke poput graška i graha mogu se sušiti u cijelim mahunama.
Osobito kod duljeg skladištenja važno je sjeme temeljito osušiti. Što je suše, to bolje! Ta metoda smanjuje metaboličku aktivnost unutar sjemenki povrća i sprečava prianjanje spora gljivica. Najbolje je koristiti topao, suh unutarnji prostor, jer je u vrijeme berbe u jesen vani već previše vlažno i hladno. Sjemenke povrća obično se polažu na kuhinjski papir. Kod cvijeća i začinskog bilja, sjeme se stavlja u kutiju obloženu novinskim papirom.
Na sobnoj temperaturi većina sjemenki suši se unutar tjedan dana. Vlažnije, nezrele sjemenke trebaju duže. Ako se sjemenke prerano pohrane, postoji rizik od stvaranja plijesni.
Spremnici za skladištenje sjemena povrća
U trgovinama se većina sjemenki biljaka prodaje u papirnatim vrećicama. Međutim, ova vrsta skladištenja nije dugoročno praktična – jer papir ne zadržava vlagu pouzdano. Također, drvene kutije, najlonske vrećice ili kartoni nisu prikladni iz tog razloga.
Za sjemenke povrća najbolje su hermetički zatvorene staklenke ili staklenke za konzerviranje. Također, stare limenke za kekse ili metalne kutije dobar su izbor za čuvanje sjemena.
Označavanje sjemena
Ako berete puno različitih sjemenki i čuvate ih za sljedeću sezonu, lako možete izgubiti pregled. Stoga je važno označiti sjeme: najvažnije informacije su sorta i godina berbe. Ako se želite bolje pripremiti, zabilježite boju i oblik plodova i, prema potrebi, vrstu rasta. Ili jednostavno fotografirajte matične biljke i njene plodove pa fotografije zalijepite na spremnik.
Pravo mjesto za čuvanje povrtnog sjemena
Savršeno mjesto za čuvanje sjemena treba biti što hladnije, suše i tamnije. Idealno bi temperatura okoline trebala biti između 4 i 10 °C. Važno: sjeme ne smije biti izloženo temperaturnim promjenama. Balkon ili tavan stoga obično nisu prikladna mjesta za sjeme. Podrum je često previše vlažan za sigurno čuvanje sjemenki povrća.
Koliko dugo se može čuvati sjeme?
S godinama sjeme gubi svoju sposobnost klijanja. Što se bolje sjeme čuva, to sporije taj proces napreduje. No, također vrsta biljke i sorta imaju utjecaj na to koliko dugo sjeme ostaje održivo.
Donosimo kratak pregled koliko dugo se sjemenke povrća mogu čuvati:
- 2–3 godine: peršin, poriluk
- 3–4 godine: matovilac, zelena salata, paprika, luk, grašak, mrkva
- 4–5 godina: cvjetača, koraba, kupus, rotkvice, radič
- 4–6 godina: rajčica
- 4–8 godina: krastavac, bundeva.
Može li moje sjeme još uvijek klijati?
Uzgoj povrća je dugotrajan. Mnoge sorte treba tjednima unaprijed uzgajati prije nego što se mogu posaditi u gredice. Za samostalne vrtlarice i vrtlare, katastrofa je ako se tek u ožujku ili travnju otkrije da sjeme nije dobro. To bi značilo da se mora početi iznova i gubi se dragocjeno vrijeme. Stoga se isplati provesti test klijavosti.
Kada se isplati provesti test klijavosti?
Sjeme koje leži dulje od godinu dana treba svakako provjeriti. Također, kod vrsta povrća od kojih dobivate puno sjemenki i čiji se rast i razvoj vide tek kasnije, preporučuje se provesti test klijanja. Primjer: dok rotkvice klijaju unutar nekoliko dana, mrkve za to trebaju tri do četiri tjedna. Ako imate malo sjemenki neke sorte, bolje je ne provoditi test. Bolje je čuvati dragocjeno sjeme i posijati ga u pravo vrijeme.
Kada je pravo vrijeme za test klijavosti?
Najbolje vrijeme za testiranje povrtnog sjemena su mjeseci prosinac, siječanj i veljača. Ako se neka sorta ne razvije dobro, još uvijek ima dovoljno vremena za kupnju novog sjemena. Usput, test klijavosti nije namijenjen za uzgoj malih biljaka koje će se kasnije presaditi u gredicu. Za to je još prerano – uzgoj na prozorskoj dasci obično počinje u ožujku. Također, sadnice se uzgajaju u posudama za sadnju.
Kako provesti test klijavosti za sjeme povrća?
Za test klijavosti treba koristiti najmanje 20, a bolje 50 do 100 sjemenki iste sorte. Samo tako postižu se pouzdani rezultati.
Sjemenke povrća se polažu na vlažni kuhinjski papir u posudi. Zatim se posuda prekriva prozirnom folijom. Također, staklenke za klijanje su prikladne za test klijavosti. Kuhinjski papir treba održavati ravnomjerno vlažnim (na primjer, finim raspršivačem) i posudu držati na toplom mjestu. Veće sjemenke trebaju više vlage nego manje. Mnoge sjemenke mahunarki mogu nabubriti do 200 posto svog volumena. No, ne smije biti previše vlažno jer može doći do procesa truljenja.
Važno: sjemenke koje klijaju u mraku, poput patlidžana, matovilca, krastavca, bundeve ili tikvica, treba prekriti za test klijavosti.
Klijanje: što treba uzeti u obzir kod testa klijavosti?
Kod nekih vrsta povrća sjeme prolazi kroz fazu mirovanja: Mora proći hladnu fazu kako bi postiglo puni potencijal za klijanje. U tu svrhu se nabubrene sjemenke najmanje tjedan dana čuvaju u hladnjaku i taj postupak naziva se „stratifikacija“. Matovilac, zelena salata, bob, luk, poriluk, rotkvice i radič, na primjer, vole tretman hladnoćom.
Kod mnogih mahunarki, poput graška, soje i graha, tvrde sjemenke ne mogu upiti vodu – ne nabubre. Prije testa klijavosti, pomaže ih preliti kipućom vodom, kratko protresti i zatim ohladiti pod hladnom vodom. Sjemenke koje ne koristite za test klijavosti, zatim ponovno osušite i kasnije posijte.
Kada je test klijavosti uspješan?
Smatra se da je sjeme proklijalo, kada su svi potrebni biljni organi formirani i dobro razvijeni: To uključuje korijen, stabljiku i kotiledone.
Nakon određenog vremena, najmanje polovica sjemenki povrća treba klijati. Koliko dugo traje klijanje, ovisi o vrsti povrća. Ako proklija manje od polovice sjemenki, kasnije treba posijati dvostruku količinu. Tako se može nadoknaditi gubitak. Ako se samo pojedine sjemenke pokažu kao održive, radije uložiti energiju u novo sjeme.