Sami spravite granolu: 3 načina pripreme

Granola s bademima i kokosom: sastojci za 6 – 8 porcija (oko 450 g)

  • 120 g badema
  • 60 g indijskih oraščića
  • 50 g kokosova čipsa
  • 50 g sjemenki suncokreta
  • 40 g sjemenki bundeve
  • 2 žlice sjemenki sezama
  • 150 ml javorovog sirupa
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice kokosova ulja
  • 1 žličica kakaa u prahu
  • 1 žličica cimeta u prahu
  • 1 prstohvat soli
  • 4 marelice, suhe (npr. otkoštičene marelice dmBio)
  • 2 žlice drobljenih kakao zrnaca

Priprema granole s bademom i kokosom

  1. Pećnicu prethodno zagrijte i pomiješajte suhe sastojke
    Pećnicu prethodno zagrijati na 150 °C s uključenim gornjim i donjim grijačima. Lim za pečenje obložiti papirom za pečenje. Krupno nasjeći bademe i indijske oraščiće i dodati u zdjelicu. Dodati čips od kokosa, suncokretove sjemenke, bučine sjemenke i sezam pa sve dobro promiješati.

  1. Ostale sastojke umiješati u suhu mješavinu

Javorov sirup, med kokosovo ulje, cimet i sol dodati u zdjelu. Mješavinu sjediniti sa suhim sastojcima.

  1. Ispeći mješavinu, nasjeckati marelice i promiješati s čokoladnim mrvicama
    Lim za pečenje staviti u pećnicu na srednju razinu i peći oko 7 minuta. Za to vrijeme nasjeckati sušene marelice. Dodati na lim, sve sjediniti i vratiti u pećnicu na još 7 – 8 minuta kako bi granola poprimila zlatnosmeđu boju. Kad se sasvim ohladi, dodati drobljena kakao zrnca.

Ostalo vam je još drobljenih kakao zrnaca? Isprobajte ovaj ukusni recept za energetske bombe!

Granola s cimetom i orašastim plodovima: sastojci za 6 – 8 porcija (oko 450 g)

  • 2 jušne žlice smeđe sirove riže
  • 120 g zobenih pahuljica
  • 80 g indijskih oraščića, krupno sjeckanih (na primjer dmBio)
  • 70 g mješavine orašastih plodova (na primjer, dmBio)
  • 2 žlice sjemenki sezama
  • 3 žlice smeđeg šećera
  • 2 prstohvata morske soli
  • 120 ml javorova sirupa, tamnog
  • 2 žlice šumskog meda
  • 2 žlice repičina ulja, hladno prešanog
  • 1/2 žličice cimeta u prahu

Priprema granole s orašastim plodovima i cimetom

1. Zagrijati pećnicu, nasjeckati rižu

Zagrijati pećnicu na 180 °C s uključenim gornjim i donjim grijačima. Lim obložiti papirom za pečenje. Samljeti rižu u blenderu tako da komadići riže još ostanu vidljivi. Rižu sameljite u mlincu za začine (ili mlincu za kavu) tako da se fini komadići riže još vide.

2. Pomiješati rižu sa suhim sastojcima
U zdjeli pomiješati rižu sa zobenim pahuljicama, indijskim oraščićima, mješavinom sjemenki, sezamom, šećerom i soli u zdjeli.

3. Tekuće sastojke pomiješati sa suhom smjesom i peći

U posebnoj posudi pomiješati javorov sirup, šumski med, ulje i cimet. Dodati suhim sastojcima, sve dobro promiješati, rasporediti po limu i peći na srednjoj rešetki u pećnici oko 15 minuta.

Granola s kurkumom: sastojci za 6–8 porcija (oko 450 g)

  • 150 g zobenih pahuljica (npr. sitnomljevene zobene pahuljice dmBio)
  • 50 g listića badema, sjeckanih
  • 50 g riže, nabubrene
  • 3 žlice pahuljica kvinoje
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 3 žlice kokosova ulja
  • 3 žlice rižina sirupa
  • 3 žlice javorova sirupa
  • 1 1/2 žličice kurkume u prahu
  • 50 g fizalisa, osušenog

Priprema granole s kurkumom

1. Zagrijati pećnicu, pomiješati suhe sastojke

Zagrijati pećnicu na 180 °C s uključenim gornjim i donjim grijačima. Lim obložiti papirom za pečenje. Zobene pahuljice, bademe u listićima, nabubrenu rižu i pahuljice kvinoje pomiješajte sa šećerom i soli u zdjeli.

2. Preostale sastojke pomiješati sa suhim i peći
Pomiješati kokosovo ulje, rižin sirup, javorov sirup i prah kurkume u zasebnoj zdjeli te sjediniti s prvom zdjelom. Sve dobro izmiješajte, rasporedite po plehu i pecite na srednjoj rešetki u pećnici oko 15 minuta. Za to vrijeme nasjeckati sušeni fizalis. Umiješati u gotovu granolu.

Dodatno: ovdje otkrijte brojne pozitivne efekte kurkume – Savjeti za ljepotu - kurkuma

Sami napravite granolu: različiti savjeti da bi bila hrskava

  • razlika između mislija i granole: misli je mješavina žitarica – posebno zobi, pšenice ili pira, dopunjena sastojcima kao što su orašasti plodovi, sjemenke, sušeno voće ili sušeno bobičasto voće. Za hrskavu granolu sastojci se pomiješaju s uljem i rafiniranim šećerom – alternativno s medom ili drugim zaslađivačem – i peku. Zato je granola često kaloričnija od klasičnih mislija

  • ·jamstvo hrskavosti: kako biste osigurali da granola bude hrskava nekoliko tjedana, ostavite je da se ohladi na sobnoj temperaturi, zatim je punite u velike, hermetički zatvorene staklenke za pohranu i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Savjet: sada možete sami napraviti svoju granolu. Ove domaće misli-pločice lako je napraviti i savršena su poslastica između obroka. Ako više volite grickati iz zdjelice, možete isprobati ovu čokoladnu zdjelicu s granolom od badema i meda ili zdjelicu kaše s orašastim voćem.