Granola iz kućne radinosti: tri hrskave i ukusne varijante
Müsli, ali hrskavi: pod granolom podrazumijevamo pečene žitne pahuljice oplemenjene dodatnim sastojcima. Zvuči ukusno, zar ne? Ako želite sami spraviti granolu, onda su ova tri recepta idealna za vas! Tri varijante granole izvrsno se slažu s jogurtom i svježim voćem. Alternativno pečene misli možete jesti kao posip na smoothie-zdjelama, kašama, zobenim pahuljicama ili ih jednostavno možete užinati same u stankama.
Sadržaj
- Sami spravite granolu: 3 načina pripreme
- Granola s bademima i kokosom: sastojci za 6 – 8 porcija (oko 450 g)
- Priprema granole s bademom i kokosom
- Granola s cimetom i orašastim plodovima: sastojci za 6 – 8 porcija (oko 450 g)
- Priprema granole s orašastim plodovima i cimetom
- Granola s kurkumom: sastojci za 6–8 porcija (oko 450 g)
- Priprema granole s kurkumom
- Sami napravite granolu: različiti savjeti da bi bila hrskava
Sami spravite granolu: 3 načina pripreme
Granola s bademima i kokosom: sastojci za 6 – 8 porcija (oko 450 g)
- 120 g badema
- 60 g indijskih oraščića
- 50 g kokosova čipsa
- 50 g sjemenki suncokreta
- 40 g sjemenki bundeve
- 2 žlice sjemenki sezama
- 150 ml javorovog sirupa
- 2 žlice meda
- 2 žlice kokosova ulja
- 1 žličica kakaa u prahu
- 1 žličica cimeta u prahu
- 1 prstohvat soli
- 4 marelice, suhe (npr. otkoštičene marelice dmBio)
- 2 žlice drobljenih kakao zrnaca
Priprema granole s bademom i kokosom
-
Pećnicu prethodno zagrijte i pomiješajte suhe sastojke
Pećnicu prethodno zagrijati na 150 °C s uključenim gornjim i donjim grijačima. Lim za pečenje obložiti papirom za pečenje. Krupno nasjeći bademe i indijske oraščiće i dodati u zdjelicu. Dodati čips od kokosa, suncokretove sjemenke, bučine sjemenke i sezam pa sve dobro promiješati.
-
Ostale sastojke umiješati u suhu mješavinu
Javorov sirup, med kokosovo ulje, cimet i sol dodati u zdjelu. Mješavinu sjediniti sa suhim sastojcima.
-
Ispeći mješavinu, nasjeckati marelice i promiješati s čokoladnim mrvicama
Lim za pečenje staviti u pećnicu na srednju razinu i peći oko 7 minuta. Za to vrijeme nasjeckati sušene marelice. Dodati na lim, sve sjediniti i vratiti u pećnicu na još 7 – 8 minuta kako bi granola poprimila zlatnosmeđu boju. Kad se sasvim ohladi, dodati drobljena kakao zrnca.
Ostalo vam je još drobljenih kakao zrnaca? Isprobajte ovaj ukusni recept za energetske bombe!
Granola s cimetom i orašastim plodovima: sastojci za 6 – 8 porcija (oko 450 g)
- 2 jušne žlice smeđe sirove riže
- 120 g zobenih pahuljica
- 80 g indijskih oraščića, krupno sjeckanih (na primjer dmBio)
- 70 g mješavine orašastih plodova (na primjer, dmBio)
- 2 žlice sjemenki sezama
- 3 žlice smeđeg šećera
- 2 prstohvata morske soli
- 120 ml javorova sirupa, tamnog
- 2 žlice šumskog meda
- 2 žlice repičina ulja, hladno prešanog
- 1/2 žličice cimeta u prahu
Priprema granole s orašastim plodovima i cimetom
1. Zagrijati pećnicu, nasjeckati rižu
Zagrijati pećnicu na 180 °C s uključenim gornjim i donjim grijačima. Lim obložiti papirom za pečenje. Samljeti rižu u blenderu tako da komadići riže još ostanu vidljivi. Rižu sameljite u mlincu za začine (ili mlincu za kavu) tako da se fini komadići riže još vide.
2. Pomiješati rižu sa suhim sastojcima
U zdjeli pomiješati rižu sa zobenim pahuljicama, indijskim oraščićima, mješavinom sjemenki, sezamom, šećerom i soli u zdjeli.
3. Tekuće sastojke pomiješati sa suhom smjesom i peći
U posebnoj posudi pomiješati javorov sirup, šumski med, ulje i cimet. Dodati suhim sastojcima, sve dobro promiješati, rasporediti po limu i peći na srednjoj rešetki u pećnici oko 15 minuta.
Granola s kurkumom: sastojci za 6–8 porcija (oko 450 g)
- 150 g zobenih pahuljica (npr. sitnomljevene zobene pahuljice dmBio)
- 50 g listića badema, sjeckanih
- 50 g riže, nabubrene
- 3 žlice pahuljica kvinoje
- 2 žlice smeđeg šećera
- 1 prstohvat soli
- 3 žlice kokosova ulja
- 3 žlice rižina sirupa
- 3 žlice javorova sirupa
- 1 1/2 žličice kurkume u prahu
- 50 g fizalisa, osušenog
Priprema granole s kurkumom
1. Zagrijati pećnicu, pomiješati suhe sastojke
Zagrijati pećnicu na 180 °C s uključenim gornjim i donjim grijačima. Lim obložiti papirom za pečenje. Zobene pahuljice, bademe u listićima, nabubrenu rižu i pahuljice kvinoje pomiješajte sa šećerom i soli u zdjeli.
2. Preostale sastojke pomiješati sa suhim i peći
Pomiješati kokosovo ulje, rižin sirup, javorov sirup i prah kurkume u zasebnoj zdjeli te sjediniti s prvom zdjelom. Sve dobro izmiješajte, rasporedite po plehu i pecite na srednjoj rešetki u pećnici oko 15 minuta. Za to vrijeme nasjeckati sušeni fizalis. Umiješati u gotovu granolu.
Dodatno: ovdje otkrijte brojne pozitivne efekte kurkume – Savjeti za ljepotu - kurkuma
Sami napravite granolu: različiti savjeti da bi bila hrskava
-
razlika između mislija i granole: misli je mješavina žitarica – posebno zobi, pšenice ili pira, dopunjena sastojcima kao što su orašasti plodovi, sjemenke, sušeno voće ili sušeno bobičasto voće. Za hrskavu granolu sastojci se pomiješaju s uljem i rafiniranim šećerom – alternativno s medom ili drugim zaslađivačem – i peku. Zato je granola često kaloričnija od klasičnih mislija
-
·jamstvo hrskavosti: kako biste osigurali da granola bude hrskava nekoliko tjedana, ostavite je da se ohladi na sobnoj temperaturi, zatim je punite u velike, hermetički zatvorene staklenke za pohranu i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Savjet: sada možete sami napraviti svoju granolu. Ove domaće misli-pločice lako je napraviti i savršena su poslastica između obroka. Ako više volite grickati iz zdjelice, možete isprobati ovu čokoladnu zdjelicu s granolom od badema i meda ili zdjelicu kaše s orašastim voćem.