Friendsgiving: recept iz jednog lonca za praznik prijateljstva
Rezultati istraživanja dokazuju: ljudi iz Kamenog doba postojali su već prije oko 800.000 godina. Okupljeni u grupama oko vatre, kuhane hrane i još mnogo toga… nisu dijelili samo obrok, nego i zajedničke priče. Iskonska potreba koju rješavamo ovog studenog pod nešto modernijim okriljem i pod nazivom “Friendsgiving”.
Thanksgiving i Friendsgiving – koja je razlika?
Od svog uvođenja 1941. godine, najvažniji obiteljski praznik u SAD-u, Dan zahvalnosti, održava se svake godine zadnjeg četvrtka u studenom kao početak božićne sezone. Za mnoge Amerikance to je najvažniji blagdan u godini jer nema vjerski okvir, zbog čega nitko nije isključen iz njega. Ljudi se okupe kao nekoć, osvijeste razloge vlastite zahvalnosti i blaguju, prema mogućnosti punjenu puricu s prilozima kao što su bundeva, mrkva i slatki krumpir - takav je običaj.
Danas je sve više kritika na račun svjetski poznatog praznika Dana zahvalnosti: ono što Amerikanci slave pod krinkom "mirnog, obiteljskog zajedništva" u konačnici ima vrlo malo veze s mirom i radošću kad se bolje pogleda. Prema povjesničarima, kada su Europljani naselili kontinent, starosjedioci su bili protjerani sa svoje zemlje i stoljećima brutalno ubijani – zbog čega ovaj dan ne bi trebao biti razlogom za slavlje.
Pojam Friendsgiving prvi put se pojavio 2007. godine - inspiriran kultnim sitcomom "Prijatelji", koji je tradicionalnom slavlju dao potpuno novi i moderan štih, a da se taj izraz nikada nije upotrijebio. Obiteljsko slavlje pretvorilo se u slavlje prijateljstva, gdje se nije provodilo samo dobro i opuštajuće vrijeme, nego se zajednički i kuhalo te kreiralo švedski stol. No, ima smisla unaprijed se dogovoriti tko će što donijeti - kako bi se kreirao raznolik jelovnik.
Friendsgiving Recipe: Vegetarijanski Mac & Cheese sa špinatom, mladim lukom i koprom
Budući da je ovaj blagdan ležeran, vrhunski kulinarski izričaji neće biti potrebi.
Sastojci za 4 osobe:
- 4 mlada luka
- 2 češnja češnjaka
- 2 šake mladog špinata
- 1 šaka kopra
- 2 žlice maslinovog ulja, npr. dmBio
- 500 g rezanaca
- 1200 ml juhe od povrća, npr. dmBio
- 150 g vrhnja ili zobenog vrhnja cuisine, npr. dmBio
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 1 žličica limunove korice, organske
- svježe naribani muškatni oraščić
- 150 g ribanog sira, npr. cheddar i gouda
- 100 g ribanog parmezana
Priprema Mac & Cheese
1. Mladi luk operite i očistite te ga narežite na tanke kolutiće. Češnjak ogulite i sitno nasjeckajte. Špinat sortirajte, operite i nasjeckajte na grubo. Kopar operite, otresite i sitno nasjeckajte. Zagrijte ulje u vatrostalnoj posudi ili velikoj, visokoj tavi i pirjajte mladi luk oko 2 minute. Umiješajte češnjak i pirjajte oko 1 minutu.
2. Dodajte rezance i juhu i sve pirjajte uz miješanje 7-8 minuta dok rezanci ne omekšaju. Zagrijte pećnicu na 210 °C gornji i donji grijač. Zatim dodajte špinat i 2/3 kopra, vrhnje, kiselo vrhnje, koricu limuna, malo muškatnog oraščića i naribani sir. Sve dobro promiješajte. Pospite parmezanom i pecite lonac u pećnici oko 15 minuta dok ne porumeni. Poslužite posuto preostalim koprom.
Spremno za: cca 45 minuta