Active Beauty
Firentinska jaja: naše novo omiljeno jelo za doručak
Tekst: Carolina Forstner, Rezept: Taverne Agency / Kitchen Trinity
vrijeme čitanja: min
Jela za doručak

Firentinska jaja: naše novo omiljeno jelo za doručak

Doručak s mnogo jela sve čini sretnima. Osim svježih peciva, namaza, voća i povrća ne smije nedostajati i ukusnog jela od jaja. Ako osim klasičnog jela od jaja želite kušati i sofisticiranija jela, naš recept za firentinska jaja dobar je izbor. Ova varijacija jela od jaja sadrži poširano jaje, hrskavi tost i svježi špinat koji susreću kremasti hollandaise umak.

Firentinska jaja

Sastojci za 4 porcije

  • 1 ljutika
  • 1/2 češnja češnjaka
  • 250 g baby špinata
  • 4 šnite brioš peciva ili tosta
  • 120 g maslaca
  • 2 svježa žumanjka
  • 1/2 žlice limunovog soka
  • sol
  • crni papar
  • 4 žlice klica graška
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 4 jaja
  • 50 ml bijelog vinskog octa

Priprema firentinskih jaja

1. Priprema ljutike, češnjaka i špinata

Ogulite ljutike i narežite ih na sitne kockice. Češnjak nasjeckajte na sitne kocke. Operite špinat u hladnoj vodi i protresite ga da se osuši.

2. Priprema umaka Holandez

U posudi rastopite maslac za umak Holandez, u metalnoj posudi pomiješajte žumanjke s 2 žlice vode i tucite pjenjačom iznad vruće vodene kupelji dok ne postane pjenast. Kap po kap umiješajte maslac. Začinite s limunovim sokom, solju i paprom. Poklopite ga da ostane topao.

3. Priprema klica i špinata

Zakuhajte malu posudu s vodom. U njoj kratko blanširajte klice, dobro ih ocijedite. Za špinat zagrijte ulje u širokoj tavi. U njoj lagano prepecite ljutiku. Po tome raspodijelite špinat i pustite da se poklopljeni povežu. Začinite solju.

4. Poširanje jaja

U međuvremenu u loncu zakuhajte 1 1/2 l vode s octom. Razbijte jaja jedno po jedno i stavite ih u čašu ili malu zdjelu. Maknite lonac s plamena tako da voda više ne ključa. Promiješajte je drvenom kuhačom da dobijete lagani vrtlog. Jaja jedno po jedno stavite lagano u vodu. Žlicom povucite bjelanjak oko žumanjka. Vratite lonac na rub plamena i poširajte jaja 4 do 5 minuta.

5. Posluživanje firentinskih jaja

Prepecite tost dok ne porumeni i raspodijelite po špinatu. Poširana jaja izvadite, ocijedite i stavite na špinat. Servirajte s umakom Holandez i klicama.


Firentinska jaja: što stoji iza recepta

Kao i iza svakog legendarnog recepta, i za firentinska jaja postoje različite priče o nastanku. Dok neki spominju vegetarijanski odgovor na legendarno jelo za doručak „Eggs Benedict“, ostali izvori smatraju da ovo ukusno jelo od jaja potječe čak iz vremena renesanse. Tako je navodno talijanska princeza Caterina de’ Medici na vjenčanje francuskog kralja Heinricha II. 1547. god. donijela talijanske prehrambene navike i recepte u novu domovinu. Budući da je Caterina de’ Medici potjecala iz Firence i rado je jela poširana jaja s prilogom od povrća, dano je i pojašnjenje podrijetla firentinskih jaja. Svejedno radi li se o kraljevskom obroku ili vegetarijanskoj verziji ovog klasičara - mi volimo tu kombinaciju tosta, poširanog jaja, svježeg povrća i kremastog umaka Holandez!

x
Nažalost, nismo pronašli rezultate za vašu pretragu. Pokušajte s drugim pojmovima za pretraživanje.