Firentinska jaja: naše novo omiljeno jelo za doručak
Firentinska jaja
Sastojci za 4 porcije
- 1 ljutika
- 1/2 češnja češnjaka
- 250 g baby špinata
- 4 šnite brioš peciva ili tosta
- 120 g maslaca
- 2 svježa žumanjka
- 1/2 žlice limunovog soka
- sol
- crni papar
- 4 žlice klica graška
- 1 žlica maslinovog ulja
- 4 jaja
- 50 ml bijelog vinskog octa
Priprema firentinskih jaja
1. Priprema ljutike, češnjaka i špinata
Ogulite ljutike i narežite ih na sitne kockice. Češnjak nasjeckajte na sitne kocke. Operite špinat u hladnoj vodi i protresite ga da se osuši.2. Priprema umaka Holandez
U posudi rastopite maslac za umak Holandez, u metalnoj posudi pomiješajte žumanjke s 2 žlice vode i tucite pjenjačom iznad vruće vodene kupelji dok ne postane pjenast. Kap po kap umiješajte maslac. Začinite s limunovim sokom, solju i paprom. Poklopite ga da ostane topao.3. Priprema klica i špinata
Zakuhajte malu posudu s vodom. U njoj kratko blanširajte klice, dobro ih ocijedite. Za špinat zagrijte ulje u širokoj tavi. U njoj lagano prepecite ljutiku. Po tome raspodijelite špinat i pustite da se poklopljeni povežu. Začinite solju.4. Poširanje jaja
U međuvremenu u loncu zakuhajte 1 1/2 l vode s octom. Razbijte jaja jedno po jedno i stavite ih u čašu ili malu zdjelu. Maknite lonac s plamena tako da voda više ne ključa. Promiješajte je drvenom kuhačom da dobijete lagani vrtlog. Jaja jedno po jedno stavite lagano u vodu. Žlicom povucite bjelanjak oko žumanjka. Vratite lonac na rub plamena i poširajte jaja 4 do 5 minuta.5. Posluživanje firentinskih jaja
Prepecite tost dok ne porumeni i raspodijelite po špinatu. Poširana jaja izvadite, ocijedite i stavite na špinat. Servirajte s umakom Holandez i klicama.
Firentinska jaja: što stoji iza recepta
Kao i iza svakog legendarnog recepta, i za firentinska jaja postoje različite priče o nastanku. Dok neki spominju vegetarijanski odgovor na legendarno jelo za doručak „Eggs Benedict“, ostali izvori smatraju da ovo ukusno jelo od jaja potječe čak iz vremena renesanse. Tako je navodno talijanska princeza Caterina de’ Medici na vjenčanje francuskog kralja Heinricha II. 1547. god. donijela talijanske prehrambene navike i recepte u novu domovinu. Budući da je Caterina de’ Medici potjecala iz Firence i rado je jela poširana jaja s prilogom od povrća, dano je i pojašnjenje podrijetla firentinskih jaja. Svejedno radi li se o kraljevskom obroku ili vegetarijanskoj verziji ovog klasičara - mi volimo tu kombinaciju tosta, poširanog jaja, svježeg povrća i kremastog umaka Holandez!