Desert od bobica bazge: mousse od bobica bazge naš je novi omiljeni desert
Bilo da je riječ o plodu, cvjetovima, lišću ili kori, svestrana crna bazga može se preraditi u ukusne napitke i jela, ali je i sastojak mnogih kućnih lijekova poput čajeva ili ljekovitih tinktura. Plodove grma bazge prerađujemo u ukusan, a istovremeno lagan desert od bazge.
Recept s bazgom: mousse od bobica bazge sa sušenim laticama ruže i meringom
Sastojci za 4 porcije deserta od bobica bazge
- 220 g bobica bazge; bez stabljike
- 2 jušne žlice soka od bazge
- 80 g šećera
- 1 mahuna vanilije, srčika
- 4 listića želatine
- 150 g skute, nemasne
- 100 g prirodnog jogurta
- 200 ml vrhnja za šlag
- 2 žlice meringe, smrvljene
- 1 čajna žličica suhih latica ruže
Priprema moussea od bobica bazge
1. Bobice bazge operite i skuhajteBobice bazge razvrstajte, operite i dodajte u lonac sa sokom i pola šećera. Dodajte pulpu vanilije i lagano kuhajte 3-4 minute. Zatim smjesu propasirajte i ostavite da se ohladi.
2. Pripremite mousse
Namočite želatinu u jako hladnu vodu. U zdjelu dodajte skutu i jogurt. Dodajte pire od bazge, samo 2-3 žlice ostavite sa strane. Umiješajte ostatak šećera dok se ne otopi. Ocijedite želatinu i zagrijte u malom loncu s preostalim pireom od bazge, dok se želatina ne otopi. Snažno umiješajte u smjesu sa skutom. Tucite dok smjesa ne postane čvrsta, preklopite i ulijte gotovu smjesu u 4 male staklenke za konzerviranje (cca. 200 ml). Hladite oko 3 sata.
3. Ukrašavanje
Prije posluživanja pospite mrvicama meringe i ružinim laticama.
Vrijeme pripreme: 3 sata i 30 minuta (uključujući 3 sata za hlađenje)
Prerada bazge
Svježe bobice bazge do upotrebe treba čuvati u hladnjaku. Bazgu je jednostavno pripremiti. Bobice operite, uklonite im peteljke, vilicom ili prstima. Kako vam tamni sok bazge ne bi zaprljao ruke, pri razvrstavanju plodova najbolje je koristiti jednokratne rukavice. Ako je tijekom daljnje obrade nešto pošlo po zlu, pa ste možda zaprljali odjeću, prvo isprobajte provjerene kućne lijekove prije nego što posegnete za posebnim sredstvima za čišćenje. Namočite mrlju nekoliko sati u hladnu vodu iz slavine ili u mineralnu vodu, ali što je prije moguće. Ako imate neku zaostalu mrlju, stavite malo octa ili limunovog soka i ostavite da djeluje 10 minuta. Zatim operite u što je moguće toplijoj vodi (obratite pažnju na upute o pranju na etiketi na odjeći) u perilici.
Bazga: lokalna superhrana
Bazga je regionalna superhrana. Nije ni čudo, jer sjajna crna bazga sadrži vitamin C, obiluje mineralima poput željeza, kalija i magnezija te antioksidansima. Njezinom konzumacijom, podupirete organizam kod prehlade ili infekcije mjehura, djelujete protiv stresa i jačate imunološki sustav. Bobice crne bazge imaju puno toga za ponuditi,ne samo u zdravstvenom nego i u kulinarskom smislu. Bilo u obliku mousse-a, kompota, kolača ili soka, ovaj plod podarit će vam samo najbolje od sebe!
Opasnost od zabune! Obratite pažnju prije konzumacije
Prije nego što opustošite grm bazge, pažljivo pogledajte plod kako se ne biste zabunili. Crna bazga može se zamijeniti s patuljastom bazgom. U bazgi se nalazi i blago otrovna tvar sambunigrin. Međutim, njezin toksičan učinak zagrijavanjem se gubi. Patuljasta je bazga, s druge strane, otrovna u svim svojim sastojcima i može dovesti do teške mučnine i proljeva. Dobar savjet za prepoznavanje bobica: ako niste sigurni, dobro je zgnječiti nekoliko bobica u ruci. Plodovi patuljaste bazge ostavljaju plav trag na koži, dok plodovi crne bazge ostavljaju smeđe-ljubičaste tragove.
Svježe bobice bazge do upotrebe treba čuvati u hladnjaku. Bazgu je jednostavno pripremiti. Bobice operite, uklonite im peteljke, vilicom ili prstima. Kako vam tamni sok bazge ne bi zaprljao ruke, pri razvrstavanju plodova najbolje je koristiti jednokratne rukavice. Ako je tijekom daljnje obrade nešto pošlo po zlu, pa ste možda zaprljali odjeću, prvo isprobajte provjerene kućne lijekove prije nego što posegnete za posebnim sredstvima za čišćenje. Namočite mrlju nekoliko sati u hladnu vodu iz slavine ili u mineralnu vodu, ali što je prije moguće. Ako imate neku zaostalu mrlju, stavite malo octa ili limunovog soka i ostavite da djeluje 10 minuta. Zatim operite u što je moguće toplijoj vodi (obratite pažnju na upute o pranju na etiketi na odjeći) u perilici.
Bazga: lokalna superhrana
Bazga je regionalna superhrana. Nije ni čudo, jer sjajna crna bazga sadrži vitamin C, obiluje mineralima poput željeza, kalija i magnezija te antioksidansima. Njezinom konzumacijom, podupirete organizam kod prehlade ili infekcije mjehura, djelujete protiv stresa i jačate imunološki sustav. Bobice crne bazge imaju puno toga za ponuditi,ne samo u zdravstvenom nego i u kulinarskom smislu. Bilo u obliku mousse-a, kompota, kolača ili soka, ovaj plod podarit će vam samo najbolje od sebe!
Opasnost od zabune! Obratite pažnju prije konzumacije
Prije nego što opustošite grm bazge, pažljivo pogledajte plod kako se ne biste zabunili. Crna bazga može se zamijeniti s patuljastom bazgom. U bazgi se nalazi i blago otrovna tvar sambunigrin. Međutim, njezin toksičan učinak zagrijavanjem se gubi. Patuljasta je bazga, s druge strane, otrovna u svim svojim sastojcima i može dovesti do teške mučnine i proljeva. Dobar savjet za prepoznavanje bobica: ako niste sigurni, dobro je zgnječiti nekoliko bobica u ruci. Plodovi patuljaste bazge ostavljaju plav trag na koži, dok plodovi crne bazge ostavljaju smeđe-ljubičaste tragove.