Brzo spremna i tako sočna: veganska pita od jabuka
Veganska pita od jabuka: uz ovaj recept bit će iznimno sočan!
Sastojci za vegansku pitu od jabuka (za 8 - 10 komada, odnosno za 1 kalup promjera oko 20 cm)
- 2 jabuke
- 2 jušne žlice soka od limuna
- 200 g brašna; malo i za kalup
- 2 čajne žlice praška za pecivo ili sode bikarbone
- 1 čajna žlica ekstrakta vanilije
- 1/2 čajne žlice cimeta u prahu
- 100 g smeđeg šećera
- 150 ml bademova mlijeka
- 80 ml biljnog ulja, malo i za kalup
- 80 g pekan-oraha, alternativno: orasi
- 1 žlica šećera u prahu za posipanje
Priprema veganske pite od jabuka
1. Zagrijte pećnicu, pripremite jabuke
Zagrijte pećnicu na 180 °C, koristeći gornji i donji grijač. Kalup za pečenje (cca 20 cm ⌀) namažite uljem i pospite brašnom. Jabuke operite, izrežite im sredinu i vodoravno narežite voće na kolutove debljine palca. Odmah pokapajte limunovim sokom.
2. Zamijesiti tijesto
U zdjeli pomiješajte brašno s praškom za pecivo, vanilijom, i šećerom. Umiješajte bademovo mlijeko i ulje te ulijte otprilike polovicu tijesta u kalup.
3. Ulijte tijesto u kalup i pecite
Dno prekrijte s otprilike polovicom kolutića jabuka, pospite malo šećerom i prekrijte preostalim tijestom. Na vrh stavite preostale kolutiće jabuka i između njih rasporedite posljednje orahe. Pecite kolač dok ne porumeni, oko 40 minuta.
Slatki završetak: nakon hlađenja posuti šećerom u prahu.
Dodatni savjet: Na dm.hr pronađite veliki izbor proizvoda za pečenje.
Sve o jabukama: četiri razloga zašto su one naša lokalna superhrana
Bilo da ih jedemo u kolaču bilo samostalno, jabuke su omiljeno voće. U Hrvatskoj se prema podacima Hrvatske gospodarske komore godišnje po glavi stanovnika pojede otprilike 15 kilograma. To ni ne čudi s obzirom na to da su ugodnog okusa i brzo se jedu, što se odnosi na sve vrste, od voćnog i kiselkastog granny smitha do slatkog zlatnog delišesa! Ovom omiljenom voću gledamo ispod kore i pokazujemo što jabuke čini tako zdravima!
1. Sočno su osvježenje: jabuke se sastoje od 85 posto vode i u prosjeku sadrže gotovo 55 kilokalorija na 100 grama.
2. Nisu dobre samo iznutra: važne hranjive tvari u jabukama prvenstveno se nalaze u kori. Stoga jabuke uvijek dobro perite i najbolje ih je ne guliti prije jela.
3. Pojačavaju vitamine: jabuke posebno osvajaju bodove zahvaljujući vitaminima A, B1, B2 i E. Vitamini C i E također su prisutni i jačaju imunološki sustav, posebno u hladnim, vlažnim jesenskim i zimskim mjesecima.
4. Dobre su za probavu: pektini, neprobavljiva vlakna u kori jabuke, potiču crijevne bakterije na proizvodnju maslačne kiseline. Ovo je dobro za probavu i štiti crijevnu stijenku. Pektini također bubre u crijevima pa dulje ostajete siti.