Ispecite božićne kekse s Christinom: 3 jednostavna recepta
Zasladit ćemo Vam vrijeme čekanja na Badnjak i pozvati Vas na pečenje božićnih keksa - s neodoljivim receptima iz božićne kuharice Christine Bauer.
Mmmmm, svake se godine iznova radujemo božićnim keksima! Ali zašto zapravo pečemo za Božić slatke kekse? O podrijetlu božićnih kolača postoji mnogo priča. Vjerojatno taj običaj međutim potječe iz srednjovjekovne samostanske kulture: S ukusnim keksima vjernici su se prisjećali Isusovog rođenja.
U današnje vrijeme je pečenje keksa znatno svjetovniji običaj: Želimo da se recepti mogu brzo primijeniti i da je rezultat ukusan. Ali s druge strane: Volimo pečenje kao ritual kako bismo postigli božićno raspoloženje. Djeca marljivo miješaju sastojke, u kuhinji miriše na božićne arome s cimetom i kasnije svježe vanilin kiflice i dr. kolači šire svoje primamljive mirise iz pećnice. U pozadini svira ona glazba koja Božić čini tako posebnim – i tek što smo izvadili tople božićne keksiće iz pećnice, već ćemo se zasladiti prvima uz lijepu šalicu čaja. Da, samo neka Božić dođe.
Baš je dobro da je poljoprivrednica, slastičarka i food blogerica Christina Bauer izdala kuharicu koja u sebi objedinjuje samo ukusne recepte za božićne kekse. Tri od njih ćemo Vam ovdje predstaviti. Prije nego što se odlučite za jedan od jednostavnih recepata za božićne kekse, možda pomaže da se prvo odlučite za jednu vrstu tijesta:
Klasične tri vrste tijesta za božićne kekse su prhko tijesto, tijesto za medenjake i tijesto za štrcane kekse. Za tijesto za pecivo i prhko tijesto biste u svakom slučaju kod kuće trebali imati pšenično brašno, šećer (u prahu), maslac i jaja. Sol i prašak za pecivo dodatno su potrebni za prhko tijesto. Za tijesto za štrcane kekse potrebni su Vam još dodatno prašak za puding od vanilije, kukuruzni škrob i mlijeko. Za tijesto za medenjake ne koristite pšenično brašno, već raženo brašno. Osim toga u tijesto dodate šećer (u prahu), jaja, kakao u prahu, med, mus od jabuke i začin za medenjake. I vesela božićna pekara može otvoriti svoja vrata! S ova tri recepta će Vam to sigurno uspjeti:
U današnje vrijeme je pečenje keksa znatno svjetovniji običaj: Želimo da se recepti mogu brzo primijeniti i da je rezultat ukusan. Ali s druge strane: Volimo pečenje kao ritual kako bismo postigli božićno raspoloženje. Djeca marljivo miješaju sastojke, u kuhinji miriše na božićne arome s cimetom i kasnije svježe vanilin kiflice i dr. kolači šire svoje primamljive mirise iz pećnice. U pozadini svira ona glazba koja Božić čini tako posebnim – i tek što smo izvadili tople božićne keksiće iz pećnice, već ćemo se zasladiti prvima uz lijepu šalicu čaja. Da, samo neka Božić dođe.
Christina peče: Nova kuharica s božićnim keksima
Baš je dobro da je poljoprivrednica, slastičarka i food blogerica Christina Bauer izdala kuharicu koja u sebi objedinjuje samo ukusne recepte za božićne kekse. Tri od njih ćemo Vam ovdje predstaviti. Prije nego što se odlučite za jedan od jednostavnih recepata za božićne kekse, možda pomaže da se prvo odlučite za jednu vrstu tijesta:
Ispecite božićne kekse: Koje sastojke uvijek trebamo?
Klasične tri vrste tijesta za božićne kekse su prhko tijesto, tijesto za medenjake i tijesto za štrcane kekse. Za tijesto za pecivo i prhko tijesto biste u svakom slučaju kod kuće trebali imati pšenično brašno, šećer (u prahu), maslac i jaja. Sol i prašak za pecivo dodatno su potrebni za prhko tijesto. Za tijesto za štrcane kekse potrebni su Vam još dodatno prašak za puding od vanilije, kukuruzni škrob i mlijeko. Za tijesto za medenjake ne koristite pšenično brašno, već raženo brašno. Osim toga u tijesto dodate šećer (u prahu), jaja, kakao u prahu, med, mus od jabuke i začin za medenjake. I vesela božićna pekara može otvoriti svoja vrata! S ova tri recepta će Vam to sigurno uspjeti:Pecite s Christinom: Ukusni božićni keksi
Božićni keksi, 1. recept: Christinine zvijezde s cimetom
Sastojci za oko 40 zvijezda s cimetom:
3 bjelanjka
200 g šećera u prahu
1 prstohvat soli
nešto limunovog soka
300 g mljevenih badema
3 g cimeta
jezgra od 1/2 mahune vanilije
3 bjelanjka
200 g šećera u prahu
1 prstohvat soli
nešto limunovog soka
300 g mljevenih badema
3 g cimeta
jezgra od 1/2 mahune vanilije
Priprema:
Bjelanjke istucite zajedno sa šećerom u prahu, soli i limunovim sokom u gusti snijeg. Od te mase odvojite 6 žlica i stavite ih u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjak. To je šećerna glazura s kojom se kasnije premazuju zvijezde. Preostalu masu pomiješajte s bademima, cimetom i jezgrom vanilije i nakon toga čuvajte preko noći u hladnjaku. Sljedećeg dana izvaljajte tu masu. Preko nje raspodijelite šećernu glazuru i izrežite zvijezde.
Nakon toga ih sušite 15 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 150 °C.
Christinin savjet:
Kako bi se zvijezde mogle dobro izrezati, rezač je najbolje svako malo potopiti u šećer u prahu. Još bolje rezanje uspijeva s posebnim rezačem za zvijezde s cimetom.
Bjelanjke istucite zajedno sa šećerom u prahu, soli i limunovim sokom u gusti snijeg. Od te mase odvojite 6 žlica i stavite ih u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjak. To je šećerna glazura s kojom se kasnije premazuju zvijezde. Preostalu masu pomiješajte s bademima, cimetom i jezgrom vanilije i nakon toga čuvajte preko noći u hladnjaku. Sljedećeg dana izvaljajte tu masu. Preko nje raspodijelite šećernu glazuru i izrežite zvijezde.
Nakon toga ih sušite 15 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 150 °C.
Christinin savjet:
Kako bi se zvijezde mogle dobro izrezati, rezač je najbolje svako malo potopiti u šećer u prahu. Još bolje rezanje uspijeva s posebnim rezačem za zvijezde s cimetom.
Božićni keksi, 2. recept: Christinine kokos kuglice
Sastojci za oko 30 kuglica:
200 g bijele čokolade
70 g šećera u prahu
70 g otopljenog maslaca
100 g pahuljica od kokosa
Za valjanje:
100 g pahuljica od kokosa
200 g bijele čokolade
70 g šećera u prahu
70 g otopljenog maslaca
100 g pahuljica od kokosa
Za valjanje:
100 g pahuljica od kokosa
Priprema:
Rastopite čokoladu nad vodenom kupkom: Dobro promiješajte šećer u prahu i maslac, nakon toga umiješajte rastopljenu čokoladu. Na kraju promiješajte masu s pahuljicama od kokosa. Nakon toga odložite na 60 minuta na hladno mjesto. Zatim od te mase oblikujte kuglice i uvaljajte ih u pahuljice od kokosa. I gotovo!
Rastopite čokoladu nad vodenom kupkom: Dobro promiješajte šećer u prahu i maslac, nakon toga umiješajte rastopljenu čokoladu. Na kraju promiješajte masu s pahuljicama od kokosa. Nakon toga odložite na 60 minuta na hladno mjesto. Zatim od te mase oblikujte kuglice i uvaljajte ih u pahuljice od kokosa. I gotovo!
Božićni keksi, 3. recept: Christinini keksi od kukuruznih pahuljica
Sastojci za oko 60 keksa od kukuruznih pahuljica:
300 g čokolade
20 g kokosovog ulja
200 g kukuruznih pahuljica
kalupi za slastice
300 g čokolade
20 g kokosovog ulja
200 g kukuruznih pahuljica
kalupi za slastice
Priprema:
Rastopite čokoladu zajedno s kokosovom masti iznad vodene kupke. Nakon toga umiješajte kukuruzne pahuljice i pomoću čajne žličice stavite porcije keksa u kalupe za slastice. Kekse nakon toga stavite na nekoliko sati na hladno mjesto.
Christinin savjet:
Keksi od kukuruznih pahuljica mogu se dobro pripremiti sa svakom čokoladom, onako kako svakome najbolje prije ili što se može naći na zalihi.
Rastopite čokoladu zajedno s kokosovom masti iznad vodene kupke. Nakon toga umiješajte kukuruzne pahuljice i pomoću čajne žličice stavite porcije keksa u kalupe za slastice. Kekse nakon toga stavite na nekoliko sati na hladno mjesto.
Christinin savjet:
Keksi od kukuruznih pahuljica mogu se dobro pripremiti sa svakom čokoladom, onako kako svakome najbolje prije ili što se može naći na zalihi.