Active Beauty
Koje simptome razvijamo kod celijakije? U razgovoru s dijetetičarkom
Tekst: Eva Terler
vrijeme čitanja: min
Zdravlje crijeva

Koje simptome razvijamo kod celijakije? U razgovoru s dijetetičarkom

Mnogi su ljudi sa simptomima celijakije očajni i pitaju se što mogu jesti ako doista boluju od nje. Pitanje dijagnoze celijakije također zaokuplja mnoge, što je posljedica činjenice da celijakija obično nema klasične simptome, poput proljeva i bolova u trbuhu. Naša stručnjakinja Eva Terler približava ovu složenu temu.

Sve o celijakiji​

Dijetetičarka Eva Terler član je Austrijske udruge za celijakiju. Nudi dijetetske savjete, pomaže s pitanjima o prehrani i održava online seminare o prehrani. Odgovarala je na naša pitanja o celijakiji i njezinim simptomima.

1. Što je celijakija?

Celijakija je bolest tankog crijeva. Temelji se na cjeloživotnoj intoleranciji na gluten koji se nalazi u pšenici, raži, ječmu i njihovim derivatima i križancima, kao što su, na primjer, pir, nezreli pir, khorasan pšenica (=kamut), eincorn i emmer. Ova nepodnošljivost uzrokuje oštećenje sluznice u tankom crijevu, uslijed čega dolazi do propadanja crijevnih resica koje su vrlo važne za apsorpciju hranjivih tvari iz hrane u krv. Zbog toga je tijelo nedovoljno opskrbljeno hranjivim tvarima. Javljaju se simptomi različitih deficita te probavne smetnje.

2. Koja je razlika između celijakije i intolerancije na gluten?

Vjerojatno se u ovom slučaju misli na osjetljivost na pšenicu. Biomarkeri u tom slučaju još nisu prisutni za postavljanje dijagnoze. Uzrok osjetljivosti vjerojatno su inhibitori tripsina amilaze u žitaricama, a ne gluten, koji mogu uzrokovati puno više problema s probavom, ali i s glavoboljama, bolovima u zglobovima, s osipom kože, smušenošću, pa čak i depresijom.

3. Može li celijakija postati opasna?

Ne, tako daleko ne možemo govoriti, ali ako se osobe koje pate od celijakije ne pridržavaju bezglutenske dijete, zbog manjka unosa hranjivih tvari mogu se razviti druge bolesti kao što su: anemija uzrokovana nedostatkom željeza, osteoporoza, itd. Međutim, prema nedavnim studijama, rizik od razvoja raka tankog crijeva prilično je nizak i kada se ne pridržavate dijete.

4. Koji su tipični simptomi celijakije?

Tipični simptomi poput masivnog proljeva i gubitka tjelesne težine danas se rijetko javljaju (čak i kod male djece), pri čemu dvije trećine pacijenata nema nikakve ili ima samo manje simptome u gastrointestinalnom traktu. Najčešći simptomi celijakije su: nadutost, nepravilna stolica, bolovi u trbuhu, bolovi u mišićima, zglobovima, glavobolja, itd. Kod djece može stagnirati rast ili doći do gubitka težine. Mnogi pacijenti imaju nedostatak željeza ili minerala. Budući da su simptomi vrlo raznoliki, proces postavljanja dijagnoze nerijetko je dugotrajan.

5. Sumnjam na to da imam simptome celijakije. Kome se obratiti i koja je dijagnoza celijakije?

Idealno bi bilo posavjetovati se sa specijalistom iz područja gastroenterologije. Najprije se moraju odrediti antitijela specifična za celijakiju (antitijela na transglutaminazu i ukupne razine IGA) u krvi. Ako su pozitivni, potrebno je učiniti gastroskopiju s biopsijom tankog crijeva kako bi se potvrdila dijagnoza u odraslih. Uzorcima sluznice tankog crijeva utvrđuje se postoji li ova tipična atrofija resica kod celijakije. U djece se pod određenim kriterijima gastroskopija može i preskočiti.
Vrlo je važno preskočiti bezglutensku dijetu prije pregleda kako bi rezultati bili vjerodostojni.

6. O čemu treba voditi računa u pogledu prehrane ako imate dijagnosticiranu celijakiju?

Oštećenje crijeva potpuno se povlači uza strogu bezglutensku dijetu, što omogućuje potpuno ozdravljenje. Ipak, cijeli život ćete se morati nastaviti pridržavati bezglutenske dijete. Vrlo je važno koristiti certificirane bezglutenske proizvode: brašno, kruh, peciva, tjesteninu i sve ostale zamjenske proizvode bez glutena. Certifikacija se temelji na preciznim smjernicama (AOECS standard). Ova hrana i proizvodi mogu se prepoznati prema međunarodnom simbolu za prehrambene namirnice bez glutena s pripadajućim registracijskim brojem. Certificirani proizvodi bez glutena dostupni su i u dm drogerijama. Sada postoji bezglutenska zamjena za svaku hranu koja sadrži gluten. Nadalje, proizvodi se sve više bezglutenskih cjelovitih žitarica i organskih proizvoda, a profil hranjivih tvari značajno se poboljšao.


Međunarodni simbol bez glutena za certificiranu hranu bez glutena

7. Što biste savjetovali osobama s celijakijom?

Važno je da u trenutku postavljanja dijagnoze dobijete precizne informacije o kliničkoj slici i o doživotnoj bezglutenskoj prehrani. Zato organiziramo informativne događaje kao što je naša velika godišnja konferencija, ali i redovite internetske seminare o prehrani za oboljele, jer, nažalost, postoji mnogo dezinformacija na internetu i društvenim mrežama o celijakiji i prehrani bez glutena. Osobito posljednjih godina primjećujemo da je neizvjesnost među pogođenima vrlo velika. Također surađujemo s liječnicima specijalistima za celijakiju i rado ćemo proslijediti kontakt-podatke ako je potrebno.

x
Nažalost, nismo pronašli rezultate za vašu pretragu. Pokušajte s drugim pojmovima za pretraživanje.