Jesu li datulje zdrave? Naša dijetetičarka donosi pojašjenje
Mali, zlatno-smeđi plodovi koji se još nazivaju „kruhom pustinje“ i kod nas spadaju u redove super hrane. No jesu li datulje uistinu toliki zdrave kao što ih prati dobar glas? To smo pitanje postavili dijetetičarki Bernadette Hartweger i skupili smo brojne savjete kako koristiti datulje kao dodatak šećeru.
Sadržaj
- Intervju s dijetetičarkom: jesu li datulje zdrave?
- Jesu li datulje zdrave?
- Koje hranjive tvari sadrže datulje?
- Jesu li bolje sušene ili svježe datulje?
- Jesu li datulje zdravije od šećera?
- Koliko datulja dnevno je zdravo pojesti?
- Gdje se mogu kupiti dobre datulje?
- Datulje se često preporučuju u fazi pripreme za trudnoću. Ima li istine u tome?
- Savjeti: kako nadomjestiti šećer datuljama?
- Šećer od datulja
- Pasta od datulja
- Krema od datulja
- Sirup od datulja
- Recepti s datuljama: zdravi snackovi, ukusni kolači i salate
- Energetske loptice i misli pločice
- Salate
- Šećerna alternativa od datulja
- Datulje iz ekološkog uzgoja
- Prirodna slatkoća
Ljudi uzgajaju datulje već više od 2000 godina, što ih čini jednom od najstarijih kultiviranih biljaka. Postoji preko 200 različitih vrsta datulja. Jedna od najpoznatijih je datulja medjool, ali kod nas su vrlo popularne i sorte deglet nour, ajwa i sukkari.
Kako bi razvile svoju prirodnu slatkoću, datuljama je potrebna vruća klima i puno vode u ljetnim mjesecima, a prije berbe u jesen. Stoga se palme datulje uglavnom uzgajaju na Bliskom i Srednjem istoku te u sjevernoj Africi. Palme datulje mogu živjeti i do sto godina, ali plodove donose tek svake dvije godine. S botaničke strane gledano, datulje su bobičasto voće.
Zbog brojnih nutrijenata datulje se često nazivaju superhranom, no imaju visok sadržaj fruktoze. Stoga si mnogi nutricionistički osviješteni ljudi postavljaju pitanje - jesu li datulje zdrave?
Intervju s dijetetičarkom: jesu li datulje zdrave?
Bernadette Hartweger diplomirana je dijetetičarka koja nudi individualne konsultacije i radionice. Poseban fokus njenog rada je na temama ženskog i mentalnog zdravlja. Odgovorila je na naša pitanja o datuljama za ACTIVE BEAUTY.
Jesu li datulje zdrave?
Datulje sadrže puno vrijednih mikronutrijenata, ali udio ugljikohidrata vrlo je visok. Udio šećera u datuljama iznosi između 44 i 88 posto, što ovisi o sorti, stupnju zrelosti i tome je li plod sušen i svjež. Visok udio ugljikohidrata zamjetan je i u kalorijama: 100 grama suhih datulja sadrži oko 300 kcal, dok je kod svježih ta brojka prepolovljena.
Ugljikohidrati su uglavnom u obliku glukoze i fruktoze, koji se brzo apsorbiraju. Zato preporučam da datulje konzumirate u malim količinama ili ih koristite upravo kao brzi izvor ugljikohidrata, npr. u sportskoj prehrani. Takozvane energetske kuglice mogu se jesti neposredno prije ili tijekom vježbanja (pogledajte recept u nastavku).”
Koje hranjive tvari sadrže datulje?
Bernadette Hartweger:“Datulje su zdrave kada gledamo s aspekta sadržaja nutrijenata – on je značajan. Oko 15 različitih vitamina i minerala može se pronaći u datuljama - posebno magnezij, mangan, fosfor, željezo, kalcij, kalij, natrij, cink, vitamini A i C. Visok udio vlakana i antioksidansi poput karotenoida i fenola također čine datulje vrijednim izvorom hranjivih tvari. U isto vrijeme sadrže malo masti.”
Jesu li bolje sušene ili svježe datulje?
Bernadette Hartweger: „Na to pitanje ne mogu ponuditi generalan odgovor. Svježe datulje sadrže više vode nego suhe. Jedan nedostatak svježeg voća je što se brže kvari.
Osušene datulje imaju nizak udio vode od oko 14 do 24 posto, dok je udio šećera relativno visok od 60 do 70 posto. Suho voće općenito je vrlo kalorično u usporedbi sa svježim voćem i stoga u njegmu treba uživati samo u umjerenim količinama. Kako biste odstranili plijesan ili kukce u osušenim plodovima, datulje prije konzumiranja treba otvoriti ili prepoloviti.
Što također preporučujem: kada je riječ o suhim datuljama, prednost treba dati plodovima koji ne sadrže sumpor. Neki ljudi osjetljivi su na sumpor, na reagiraju bolovima u trbuhu ili kožnim reakcijama.”
Jesu li datulje zdravije od šećera?
Bernadette Hartweger:“Datulje sadrže glukozu (dekstrozu) i fruktozu (voćni šećer). Obični šećer također se sastoji od glukoze i fruktoze, tako da nema razlike. Međutim, datulje sadrže vlakna koja usporavaju apsorpciju šećera u krv. Razina šećera u krvi ne raste toliko brzo kao kada bismo, na primjer, posisali kockicu šećera.”
Koliko datulja dnevno je zdravo pojesti?
Bernadette Hartweger:“WHO preporučuje konzumaciju maksimalno 50 grama šećera dnevno. Još bolje bi bilo konzumirati 25 grama šećera dnevno. Jedna datulja (oko 8 grama) sadrži 5,4 grama šećera – što je gotov 1,4 kocke šećera! Prema ovoj računici, 5 do najviše 9 datulja dnevno bi bilo u redu konzumirati ako inače ne konzumirate apsolutno nikakav drugi šećer. Međutim, to je nerealno. Stoga bih preporučila jesti 3 do 5 datulja dnevno.“
Gdje se mogu kupiti dobre datulje?
Bernadette Hartweger:“Izbor suhih datulja je jako velik u našim supermarketima, što uključuje i datulje organskog podrijetla. Uvijek bih pazila na to da su sušene datulje i dalje mekane i sočne. Osobito se preporučuje sorta medjool datulja: one su posebno velike i sočne, čak i kad se osuše - i pritom nisu ljepljive. Ako više volite svježe datulje, kvalitetu ćete pronaći na velikim tržnicama ili u istočnjačkim trgovinama.”
Datulje se često preporučuju u fazi pripreme za trudnoću. Ima li istine u tome?
Bernadette Hartweger:
“Postoje pojedinačna istraživanja koja ukazuju na mogući pozitivan učinak konzumacije datulja na porod. Kako bi se skratila faza poroda, ove studije sugeriraju da bi imalo smisla jesti 75 grama datulja dnevno od 36. tjedna trudnoće. To je otprilike šest datulja.
Međutim, znanstvenici smatraju da klinički dokazi trenutačno nisu dostatni. To znači da stvarni utjecaj konzumacije datulja u posljednjem tromjesečju trudnoće na proces poroda nije jasan. Provedeno je malo istraživanja o datuljama kao alternativnoj medicinskoj metodi. Iz tog razloga, poželjno je provesti daljnja istraživanja o takvom djelovanju datulja.
Sušeno voće može se konzumirati u umjerenim količinama kao dio uravnotežene prehrane tijekom trudnoće. U tom pogledu datulje mogu jesti i žene s niskorizičnom trudnoćom. Niskorizična znači da je trudnica mlađa od 30 godina, nema gestacijski dijabetes, ne sumnja na povišen krvni tlak ili slično, da joj trudnoća općenito dobro napreduje, da se dijete dobro razvija i da nema ranih trudova.“
Savjeti: kako nadomjestiti šećer datuljama?
Ako želite kuhati s datuljama kao alternativom šećeru, trebali biste imati na umu da voće ima nižu moć zaslađivanja od uobičajenog stolnog šećera. Stoga se početnicima preporučuje da u početku rade s receptima koji su izričito razvijeni da bi se za njihovo spravljanje koristile datulje.
Želite li s datuljama postići istu slatkoću kao i s konzumnim šećerom, šećer zamijenite datuljama u omjeru 1:1,5. Imajte na umu da je potrebno malo više tekućih sastojaka kako bi se poboljšala konzistencija tijesta. Ako biste radije malo smanjili slatkoću, možete jednostavno zamijeniti šećer datuljama u omjeru 1:1.
Zamjena šećera datuljama utjecat će na konzistenciju tijesta. Za razliku od stolnog šećera, datulje ne stvaraju kristalnu rešetku koja stabilizira tijesto. Prhko tijesto se bez šećera mrvi. Stvar se može spasiti dodavanjem žlice vode ili kaše od jabuka u tijesto. Biskvit je sočniji s datuljama, ali je tijesto teže i manje prozračno od običnog biskvita.
Šećer od datulja
Da bi se spravio šećer od datulja, osušene datulje bez koštica melju se u sitni prah. Posebno je pogodan za pečenje kolača i spravljanje slastica ili za zaslađivanje čvrstog šlaga. Šećer od datulja također se lako može koristiti pri kuhanju. Jedino se u tekućinama i toplim napicima ne otapa u potpunosti.
Pasta od datulja
Da biste napravili pastu od datulja, od otkoštenih datulja pravi se pire. Konzistencija je čvrsta, ljepljiva i dobivenu pastu treba prilično žvakati. Gdje je najbolje koristiti pastu od datulja? Slatki namazi, ali i energetske kuglice ili misli pločice odlično se slažu s pastom od datulja. Pasta od datulja također se može koristiti kao zamjena za šećer u čvrstom tijestu za kolače.
Krema od datulja
Ako se pasta od datulja malo otopi u vodi, dobit ćete kremu. Kremastija je i pogodnija za prozračnija tijesta, poput dizanih tijesta ili palačinki. Kod pečenja je poželjno malo smanjiti tekuće sastojke kako tijesto ne bi bilo odviše gnjecavo.
Sirup od datulja
Za izradu sirupa od datulja svježe se datulje cijede, zatim se sok malo prosuši i zgusne. Viskozne je konzistencije poput meda i tamnosmeđe je boje. Za razliku od šećera od datulja, sirup od datulja potpuno se otapa u tekućinama kao što su topli napici. Sirup od datulja stoga je bolji izbor za zaslađivanje čaja, kave, kakaa ili juha.
Recepti s datuljama: zdravi snackovi, ukusni kolači i salate
Energetske loptice i misli pločice
- Za potrebnu snagu za vrijeme stanke: 2 jednostavna recepta za energetske loptice |ACTIVE BEAUTY
- Granola iz kućne radinosti: tri superhrskava recepta
Salate
- Ukusna salata od bulgura s dimljenim lososom | ACTIVE BEAUTY
- Recepti za šarene i hrskave ljetne salate | časopis active beauty