Dva ukusna recepta za prhke kolače: klasični i veganski s čokoladom
Kako li samo mirišu! Predstavljamo klasik među kolačićima – one od prhkog tijesta. Dekorativni, prhki, s okusom maslaca – istovremeno su ovakvi keksi omiljeni na desertnom tanjuru. Donosimo tradicionalnu te vegansku recepturu.
Sadržaj
- Recept za klasike: kolačići od prhkog tijesta
- Sastojci za 35–40 komada
- Priprema prhkog tijesta
- Biljna alternativa: vegansko prhko tijesto s tamnom čokoladom
- Sastojci za 45–50 komada
- Priprema veganskog prhkog tijesta
- Važno je znati
- Pohranjivanje
- Rastezanje prhkog tijesta
- Raspadanje kolačića od prhkog tijesta
Recept za klasike: kolačići od prhkog tijesta
Sastojci za 35–40 komada
- 250 g maslaca sobne temperature
- 100 g šećera u prahu
- paketić vanilin-šećera (dmBio)
- prstohvat soli
- jaje
- 300 g brašna (dmBio)
- 1/2 žličice praška za pecivo (dmBio)
- 50 g kukuruznog škroba (dmBio)
Priprema prhkog tijesta
1. Pripremiti pleh i izraditi tijesto
Pleh obložiti papirom za pečenje. Stavite maslac u zdjelu i izradite ga ručnim mikserom kako bi postao kremast. Dodajte šećer u prahu, vanilin-šećer, sol i jaje pa sve dobro umutite. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo i kukuruznim škrobom i malo po malo umiješajte dok ne dobijete glatko tijesto.
2. Oblikujte kolačiće i ohladite
Napunite tijesto u vrećicu sa zvjezdastim nastavkom i formirajte male zavijutke (oko 5 cm ø) izravno na lim za pečenje. Dobivene komade tijesta ostavite u hladnjaku oko 30 minuta kako bi zadržali oblik.
3. Zagrijte pećnicu i ispecite prhke kolačiće
Zagrijte pećnicu na 180 °C s uključenim gornjim i donjim grijačima. Ohlađene kolačiće pecite na srednjoj polici oko 10 minuta, pazeći da ostanu svijetle boje. Kada se ispeku, kolačiće ostaviti da se ohlade.
Biljna alternativa: vegansko prhko tijesto s tamnom čokoladom
Sastojci za 45–50 komada
- 240 g brašna (dmBio)
- 90 g badema, mljevenih, blanširanih
- 50 g kukuruznog škroba (dmBio)
- 80 g šećera u prahu
- žličica limunove korice, organske
- prstohvat soli
- žličica ekstrakta vanilije
- 240 g biljnog maslaca, sobne temperature
- 3 žlice biljnog napitka (dmBio)
- 150 g couverture od tamne čokolade, veganska inačica
Priprema veganskog prhkog tijesta
1. Izraditi tijesto i ohladiti
Pomiješajte brašno, bademe, kukuruzni škrob, šećer u prahu, koricu limuna i sol. Dodajte ekstrakt vanilije, biljni maslac i biljni napitak te dobro promiješajte. Tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i hladite dva sata.
2. Zagrijte pećnicu i oblikujte kolačiće
Zagrijte pećnicu na 180 °C s uključenim gornjim i donjim grijačima. Dva pleha obložite papirom za pečenje. Izvadite tijesto iz hladnjaka i ostavite da se zagrije na sobnoj temperaturi pa kratko premijesite. Prešom za tijesto ili strojem za mljevenje mesa s nastavkom za tijesto oblikujte trake tijesta dužine oko 5 cm i rasporedite ih po plehovima.
3. Ispecite i ukrasite kuverturom
Pecite jednu za drugom turu u pećnici oko 8 minuta na srednjoj rešetki, a da ne porumene. Ostavite da se potpuno ohladi i izvadite iz kalupa. Kuverturu sitno narežite i otopite. Krajeve kolačića umočiti u kuverturu, ocijedite i ostavite da se ohlade.
Božićni kolačići bez jaja: želite li isprobati još veganskih kolačića? Ovaj recept je na biljnoj bazi i također ne sadrži gluten. Većina božićnih kolačića oslanja se na začine poput anisa, vanilije ili cimeta. U ovom članku saznat ćete kako ti božićni mirisi utječu na nas
Važno je znati
Pohranjivanje
Pohranjeni u limenoj kutiji za kekse obloženoj masnim papirom, kolačići će ostati lijepi i prhki do tri tjedna.
Ako nešto ne ispadne dobro, prhko tijesto možete spasiti
Rastezanje prhkog tijesta
Zbog visokog udjela maslaca, kolačići od prhkog tijesta mogu se lako otopiti tijekom pečenja zato što tijesto bude premekano. Kako biste to izbjegli, tijesto obrađujte brzo ili ga ohladite u hladnjaku nekoliko minuta prije daljnje obrade. Tijesto ne smije biti prehladno jer se inače neće moći izvući na tepsiju.
Raspadanje kolačića od prhkog tijesta
Ako se prhko tijesto ne veže dobro, znači da nema dovoljno tekućine. Profesionalni savjet: malo omekšalog maslaca ili mlijeka može pomoći da prhko pecivo postane glatkije.