Naša stručnjakinja mag. Barbara Holstein, nutricionistica na Institutu za preventivnu medicinu SIPCAN (sipcan.at), otkriva zašto je sezam toliko zdrav:

Moćne žitarice: 6 razloga zašto je sezam toliko zdrav

1. Jača kosti

Uz enormno visoku razinu kalcija (100 g sadrži 600 – 700 mg) sezam jača čvrstoću naših kostiju. Osim toga, sadrži puno bjelančevina i sve esencijalne aminokolseline (hrana bogata proteinima) koje tijelo samo ne može proizvoditi.

2. Štiti srce

Budući da sezam nije samo antioksidans nego i, zahvaljujući linolnoj kiselini, snižava kolesterol te regulira masnoće u krvi, ima pozitivan efekt na krvožilni sustav te može sniziti krvni tlak.

3. Njeguje kožu

Sezamovo ulje izvrsno je kao masažno ulje, zato što lako prodire u kožu. Zahvaljujući svojoj razini fitosterola i linolne kiseline, preporučuje se u njezi blijede i suhe kože.

4. Ima srčan i sladak okus

Tahini, pasta od mljevenih sezamovih sjemenki, omiljen je u veganskoj prehrani. U kombinaciji s limunom, vodom i solju dopunjuje ukusne umake, poput, na primjer, povrća iz pećnice. Sezamovo ulje aromatizira azijska i orijentalna jela. Krokant od sezama prikladan je za pripremu slastica, poput keksa, energetskih loptica ili halve. Pritom treba kupovati proizvode iz biološkog uzgoja.

5. Potiče probavu

Neoljušten sezam obiluje balastnim tvarima koje potiču zdravu probavu. Preporučena dnevna doza iznosi dvije jušne žlice ili 30 grama.

6. Višestruko je talentiran

Uz poznatu zlatno-žutu boju, sezam je dostupan i u svijetlo-bež te crnoj boji. Potonji je praoblik pa je ukusniji, aromatičniji i obiluje većom razinom prehrambenih tvari. Ako se sezam, bez obzira na boju, oljušti, bijele je boje i ima slađu aromu.