Bademovo ulje: kako njegovati lice ljeti
Jedno je od najpopularnijih ulja u kozmetičkom sektoru, i to ne bez razloga, bademovo ulje impresionira i mlade i stare svojim pozitivnim svojstvima za lice, kožu i kosu. Ima protuupalni, hidrirajući učinak i može pomoći u pomlađivanju puti.
Kako se proizvodi bademovo ulje?
Strogo govoreći, bademi nisu orašasti plodovi, jer rastu kao koštuničavo voće na stablima badema. Bademovo ulje, kakvo poznajemo, proizvodi se prešanjem jestivih sjemenki unutar ploda. Stabla badema izvorno potječu iz Azije, ali sada se mogu naći u mnogim različitim dijelovima svijeta. Većina badema koje danas konzumiramo, dolazi iz SAD-a, zatim i iz Španjolske i Maroka.
Pri kupnji bademova ulja važno je obratiti pozornost o kojoj je vrsti bademova ulja riječ. Postoje dvije glavne vrste bademova ulja:
- Ulje slatkog badema: prikladno za kozmetičku i kuharsku upotrebu. Ima blago sladak, orašast okus i miris. Kao ulje za kuhanje vrlo je zdravo, jer snižava razinu kolesterola i sprečava kardiovaskularne bolesti.
- Preporučuje se kupnja hladno prešanog ili nerafiniranog bademova ulja. Ovi pojmovi označavaju procese u kojima se ulje posebno nježno ekstrahira, što znači da zadržava više vitamina i minerala.
- Ulje gorkog badema: koristi se za proizvodnju eteričnih ulja ili kao miris u parfemima. Međutim, u svom čistom obliku je otrovan, što ga čini neprikladnim za kuhanje ili kozmetičku uporabu.
Koje sastojke sadrži bademovo ulje?
Svoja pozitivna svojstva za lice, kožu i kosu bademovo ulje prvenstveno duguje sljedećim vrijednim sastojcima…
- Vitamin A: podupire proizvodnju kolagena, pomaže u borbi protiv nesavršenosti kože i osigurava bolji ten.
- Vitamin E: pomaže u zaštiti stanica kože od slobodnih radikala koji napadaju kolagen kože i stoga mogu uzrokovati oštećenje stanica poput opeklina od sunca.
- Vitamin B: jača kosu i nokte te potiče stvaranje kolagena, što može smanjiti prve znakove starenja kože.Nezasićene masne kiseline kao što su linolna kiselina (omega-6 masna kiselina) i oleinska kiselina (omega-9 masna kiselina): linoleinska kiselina vlaži kožu i, poput oleinske kiseline, djeluje protuupalno. Oleinska kiselina također potiče zacjeljivanje rana.
- Nezasićene masne kiseline kao što su linolna kiselina (omega-6 masna kiselina) i oleinska kiselina (omega-9 masna kiselina): linoleinska kiselina vlaži kožu i, poput oleinske kiseline, djeluje protuupalno. Oleinska kiselina također potiče zacjeljivanje rana.
Koje prednosti bademovo ulje ima za kožu?
1. Bademovo ulje vlaži kožu
Zahvaljujući visokom udjelu nezasićenih masnih kiselina u bademovom ulju, koža usporava gubitak vode i ulje je štiti od isušivanja. Zato je bademovo ulje posebno prikladno za suhu kožu.
2. Bademovo ulje djeluje protiv starenja
U području njege lica bademovo ulje pomaže u zatezanju kože i usporavanju procesa starenja kože. To djeluje zahvaljujući antioksidansu, vitaminu E koji neutralizira slobodne radikale u koži koji bi inače doveli do oštećenja stanica. To znači da koža izgleda mlađe i svježije. Osim toga, zahvaljujući vitaminu B potiče se proizvodnja kolagena, što može spriječiti nastanak bora.
3. Bademovo ulje potiče regeneraciju kože
Ako je koža upaljena, natečena ili crvena, nanošenje bademova ulja može djelovati umirujuće na nadražena područja kože te pospješiti proces zacjeljivanja. Zbog visoke prisutnosti linoleinske kiseline, koja pomaže zadržati vlagu u koži, bademovo ulje dobar je izbor za opekline od sunca, jer nadoknađuje vlagu suhoj koži.
4. Bademovo ulje poboljšava ten
Ne samo kod mrlja na koži nego i kod ožiljaka, bademovo ulje može poboljšati izgled kože i smanjiti ozbiljnost ožiljka, zahvaljujući svojim protuupalnim svojstvima. To se također odnosi i na ožiljke od akni na licu.
5. Bademovo ulje prikladno je za njegu cijelog tijela
Bademovo ulje smatra se korisnim hidrirajućim sredstvom za ostatak tijela, osobito za njegu suhe i grube kože. Također se često koristi tijekom trudnoće za sprečavanje strija. Bademovo ulje također se može koristiti za nježnu i osjetljivu kožu beba i male djece jer je vrlo dobar izvor vlage, zahvaljujući velikom udjelu nezasićenih masnih kiselina.