Smuđ iz pećnice s tjesteninom od tikvica, borovnicama i šparogama
Smuđ iz pećnice s tjesteninom od tikvica, borovnicama i šparogama
Sastojci za dvije osobe
- 2 tikvice
- 4 zelene šparoge
- 3 jušne žlice maslinova ulja + malo za premazivanje kalupa
- 100 g borovnica
- 100 g sojinih sjemenki
- sol
- papar
- 2 filea smuđa
- 1 čajna žlica maslaca
- 2 limuna
- 1/2 svežnja kopra
- 1/2 svežnja metvice
- 2 jušne žlice pistacija
Priprema:
1. pećnicu prethodno zagrijati na 180 °C pomoću funkcije prisilnog kruženja zraka (200 °C donje/gornje zagrijavanje). Odrezati krajeve tikvica pa ih spiralnim ili običnim nožem narezati na tanke trake.
2. kalup za pečenje premazati s malo ulja pa ravnomjerno rasporediti tjesteninu od tikvica. Oprati šparoge, odstraniti zadebljane krajeve pa oguliti posebnim nožem za šparoge. U tavi zagrijati 1 jušnu žlicu ulja pa šparoge peći 4 – 5 minuta. Kad se zapeku sa svih strana, dodati u tjesteninu od tikvica. Oprati borovnice i sa sojinim sjemenkama dodati u tjesteninu. Pokapati s 2 jušne žlice ulja te začiniti solju i paprom. Povrće staviti u prethodno zagrijanu pećnicu i peći 10 – 15 minuta.
3. paralelno poslagati filete smuđa na kalup prethodno obložen papirom za pečenje te začiniti solju i paprom. Rasporediti po površini komadiće maslaca te sve pokapati jušnom žlicom ulja. Limun narezati na kriške pa ih poredati po ribi. Tako pirjati u prethodno zagrijanoj pećnici 15 – 20 minuta.
4. u međuvremenu oprati kopar, malo protresti kako bi se osušio te sitno narezati. Također sitno narezati listiće metvice i pistacije.
5. izvaditi ribu i povrće iz pećnice, aranžirati na tanjuru, ukrasiti metvicom, koprom i sjeckanim pistacijom te poslužiti.
Kada je o okusima riječ, već smo spremni za proljeće. Svježe šparoge mogu se naći u trgovinama, a superfood borovnice mogu se koristiti i zamrznute.