S receptom: povezanost veganske prehrane s ljepotom
Prehrana, izgled i zdravlje usko su povezani. Foodblogerica Lynn Hoefer otkriva koju hranu za ljepotu cijeni, koje prednosti donosi biljna prehrana i kako kuhati na održiv način. Uz to odmah donosi i recept.
Kod nje su u prvom planu jednostavni, održivi recepti.
Koje su odlike recepta ove Glow zdjele?
Kvinoja je iznimno bogata proteinima i spremna za 12-14 minuta, tako brzo niti pizza ne dođe na vrata. Zato je i moja najdraža pseudožitarica. U zdjelu doista možete ubaciti bilo koje povrće koje trenutno imate kod kuće. Bacanje namirnica čini velik udio u globalnoj emisiji CO2 i po tom pitanju svatko može doprinijeti tako što će dobro iskoristiti ostatke. Recept je k tome i bogat hranjivim tvarima i zato prava hrana za ljepotu.
Na koji način prehrana može iznutra utjecati na ljepotu?
Postoje brojne namirnice koje nam kradu ljepotu, kao što su šećeri ili umjetne arome. Oni stvaraju beživotan izgled kože, akne ili otpadanje kose. Ako se, pak, hranimo prirodno, tada počinjemo sjajiti iznutra jer time održavamo ravnotežu. Osim toga, važno je da obrok izgleda što šarenije. Zelene namirnice često su vrlo hranjive, sadrže željezo i vitamin C. Crvene, s druge strane, pune su betakarotinima i jačaju imunološki sustav.
Kako se hraniti zdravo?
Tu ne postoji univerzalni recept koji je prikladan za sve. Osobno pretežito kuham s biljnim namirnicama. Time se poboljšao moj krvni tlak te se u svom tijelu osjećam ugodnije. Važno mi je da hrana nije samo ukusna, nego i da lijepo izgleda. To potiče apetit, želučane sokove i probavu. Osim toga smatram da su prehrana i zdravlje – pa tako i psihičko – usko povezani. Naše misli puno doprinose tome kako se osjećamo, a ljubav prema samome sebi je važan dio koji nam često tako teško pada. Važno je odrediti vrijeme za sebe i pružiti tijelu ono što mu je potrebno – bilo da je to tišina, kretanje ili hranjiv obrok. I ako je to ponekad meso, također je u redu. Prisile i odricanja nemaju što tražiti za stolom. Došla sam do saznanja da je moja prehrana puno više uravnotežena otkad posežem za biljnim namirnicama. Odabir je doista ogroman i kušam puno više novih stvari otkad sam povrće stavila u središte svoje prehrane.
Recept: Marokanska Glow zdjela
Tako se lako unutarnja ljepota može prepoznati izvana: Ova zdjela nije samo prava hrana za dušu, nego se u njoj kriju brojni vrijedni sastojci. Kvinoja sadrži puno aminokiselina koje su stanicama potrebne za rast i regeneraciju kao i cink koji jača kožu i kosu. Datulje su dobar izvor magnezija i kalija što se pozitivno odražava na srce. A k tome donose i prirodnu slatkoću. Brojne antioksidanse tijelo konačno dobiva od pistacija.
Recept za 2 osobe
Vrijeme pripreme: 20 min.
Sastojci
1/2 glavice crvenog luka
1 češanj češnjaka
1 manja mrkva
1 naranča iz ekološkog uzgoja
(od toga 1 žličica kore i 1-2 žlice soka)
150 gm dmBio kvinoje
2 dmBio otkoštene datulje
1 žličica dmBio djevičanskog ulja kokosa
1 žličica kima
1/2 žličice začina herbaria kurkuma
300 ml vode
1/2 žličice pasta povrtnog temeljca
2 žlice prženih pistacija
3 stabljike mente
1 žlica sezamovog ulja iz ekološkog uzgoja
Za 500 g paste povrtnog temeljca:
400 g povrća za juhu po želji
(celer, mrkva, peršin)
80 g nejodirane morske soli
Priprema
1. Za pripremu paste temeljca operite povrće za juhu te ga narežite na kockice. Stavite sve u multipraktik i usitnite 30 sekundi na najvišoj brzini. Zatim dodajte morsku sol i nastavite miješati 20-30 sekundi na srednjoj brzini.
2. Luk i češnjak ogulite i sitno nasjeckajte. Mrkvu operite i narežite na kockice. Naribajte koru naranče i iscijedite je potom. Dobro isperite kvinoju i sitno nasjeckajte datulje.
3. Zagrijte kokosovo ulje u loncu za kuhanje. Na njemu popirjajte luk. Dodajte češnjak, kim i kurkumu i neka se sve dobro poprži da se otpuste arome iz začina. Umiješajte mrkvu narezanu na kocke i dobro prekrijte začinima. Dodajte kvinoju i datulje i zalijte s 300 ml vode i pastom povrtnog temeljca. Neka se sve zakuha, zatim smanjite jačinu vatre i pustite da se krčka još 12-14 minuta.
4. U međuvremenu nasjeckajte pistacije i otrgnite listiće mente. Stabljike također sitno nasjeckajte.
5. Pospite kvinoju svježim sokom od naranče i sezamovim uljem te sve ukrasite svježom mentom, komadićima stabljike i nasjeckanim pistacijama.
Savjet: Pastu povrtnog temeljca možete čuvati u hladnjaku 3-4 mjeseca.
Preporuka knjige: Veganska prehrana (Vegane Ernährung) foodblogerice Lynn Hoefer
„Jednostavno božanski zdravo“ („Einfach himmlisch gesund“) (naklada Jan Thorbecke Verlag), nova knjiga foodblogerice Lynn Hoefer, predstavlja recepte koji će ojačati tijelo i koji se jednostavno mogu pripremiti i u svakodnevici. Pritom je jasno u prvom planu povrće. „Kod mojih recepata nije najvažnija ta veganska komponenta, nego da su ukusni“, govori nutricionistica sa sjevera Njemačke. „Stoga pozivam da sastojke izmijenite ovisno o sezoni i osobnim preferencijama.“ Tako će se ostaci iz hladnjaka optimalno iskoristiti.