Pročišćavanje tijela: od soka od kiselog kupusa do smoothieja
Otkrit ćemo s kojim jednostavnim receptima možete pročistiti tijelo. Tako se kod detoksikacijske kure primjerice sjemenkama lana, smoothiejima ili povrtnim temeljcem može potaknuti tijelo.
Pročišćavajući pripravak u čaši
Smoothie: Za ukusan smoothie idealna baza je veganska mješavina biljaka antioksidansa. Štapnim mikserom izmiksajte prah, vodu i voće poput jabuke ili banane i detoksikacijski napitak je za tren gotov.
Sok od kiselog kupusa: Kiselo čini sretnima – a kiseli kupus pomaže kod pročišćavanja. Sok se dobiva od svježeg bijelog kupusa i potiče probavu. Osim toga, sok od kiselog kupusa sadrži puno vitamina C koji se smatra boosterom za imunološki sustav i osvaja zahvaljujući malo kalorija.
Sok od kurkume: Ukusan sok od kurkume dobiven od korijena sličnima đumbiru može se piti sam za sebe ili pomiješan s drugim sokovima te je za doručak posebno dobar kao nadomjestak kavi.
Ideje za doručak i tople obroke
Doručak: Kod detoksikacije dan započnite s veganskom kašom na bazi mljevenih jestivih šiljeva. Oni su prava bomba: bogati su vlaknima i time potiču probavu. Zamjena mogu biti psyllium ljuskice ili sjemenke lana, a koje možete dodati i u jogurt ili žitarice. Alternativno može poslužiti hrskavi musli s jogurtom i voćem i/ili orašastim plodovima koji će dati dovoljno energije i savršeni dan.
Ukusni obroci za ručak i večeru: topli obroci također bi se trebali naći na jelovniku pri pročišćavanju tijela, primjerice, bezglutenske štruce povrća ili bazične juhe. Za potonje će kao osnova poslužiti organski povrtni temeljac s biljem poput dmBio juhe od povrća bez kvasca u staklenci koja ne sadrži gluten, kvasac ni šećer. Šalica temeljca prikladna je i kao tekući međuobrok. A za „brze štruce“ postoje gotove mješavine povrća i žitarica koje se po želji mogu začiniti i modificirati.
Također, u svojoj dm prodavaonici možete pronaći cijelu dmBio bezglutensku liniju čiji su proizvodi certificirani te nose oznaku Njemačkog društva celijakičara – jamstvo da su izuzetno pogodni i sasvim neškodljivi svima koji imaju problema s intolerancijom na gluten.
Boosteri za pročišćavajuću kuru
Indijski trputac: Za napitak iznimno bogat vlaknima u sokove, bademovo i rižino mlijeko ili sirutku se mogu umiješati ljuske indijskog trputca. Potrebno je ostaviti da nabubri oko 10 minuta i zasitni napitak je spreman za konzumaciju. Za zgušnjavanje juha ili pudinga ljuske indijskog trputca su također prikladne.
Sjemenke lana: Bilo da ih koristite za posipanje po musliju, kao začin u varivima ili kao sastojak pri pečenju kruha: Sjemenke lana svojim blago orašastim okusom jelima daju ne samo ono nešto, nego potiču i metabolizam. Sjemenke – koliko god male bile – stoga ni u kojoj detoksikacijskoj kuhinji ne bi smjele nedostajati.