Muffini od kinoje i jaja s rajčicom i špinatom
Premda se još naziva i žitaricom starih Inka, kinoja zapravnije žitarica. Osvojila nas je visokim udjelom bjelančevina i minerala, a savršeno se slaže s povrćem.
Sastojci za 12 komada:
- 3 jušne žlice sjemenki chia
- 50 g kinoje
- 100 g sušene rajčice
- 3 jaja
- 6 bjelanjaka
- 60 g feta sira
- 1 šaka špinata
- malo svježeg češnjaka
- ½ čajne žlice papra
- ½ čajne žlice soli
Priprema:
1. Prvo kinoju treba prosijati u situ, a potom dobro isprati u hladnoj vodi. Ispiranje je važno kako bi se odstranile gorke tvari sadržane u ljusci. Kinoju potom dodajte u posudu koja sadrži za 2 ½ puta veću količinu vode, dodajte malo soli i prokuhajte. Pustite da tako kuha 15 minuta na srednjoj temperaturi, a potom uklonite sa štednjaka i ohladite.
2. Pećnicu zagrijte na 160°C uza strujanje zraka. Namastite kalup ili čašice za muffine. Nasjeckajte češnjak i sušenu rajčicu.
3. U veliku posudu dodajte jaja i bjelanjke i dobro izmiješajte električnom miješalicom. Potom, miješajući, dodajte sjemenke chia i lana, feta sir, češnjak, sol i papar. U dobivenu smjesu dodajte komade rajčice, kuhanu kinoju i špinat.
4. Mješavinu je sada najbolje uliti u kalupe tako da ¾ posudica budu pune kako se smjesa ne bi prelila preko ruba tijekom pečenja. Peći 20 minuta, a potom pustiti 10 minuta da se ohladi. Ukusne muffine možete pripremati kao međuobrok ili kao obilniji doručak.
Preporuka: muffini se mogu i zamrznuti i, prema potrebi, ponovno zagrijati u mikrovalnoj pećnici