Recept za pastu al limone
Nemate vremena za pripremu tijesta? Možete se spasiti s kupovnom tjesteninom. Jedino pripazite jer mora biti duga, poput špageta.
Sastojci za 4 osobe:
- 100 g parmezana
- kora 2 limuna
- 120 ml limunova soka (3-4 limuna)
- 1/4 svežnja peršina (15 g)
- 200 ml maslinovog ulja
- 1/2 češnja češnjaka
- 1 jušne žlice kristal šećera
- 1 čajna žlica morske soli
- 1 prstohvat crnog papra
Za pastu (alternativno možete pripremiti špagete):
- 250 g krupice od tvrde pšenice ili pšeničnog brašna
- 8 žutanjaka
- 2 jušne žlice mlijeka
Priprema:
- Dodajte brašno na radnu površinu pa napravite udubljenje po sredini hrpice i dodajte jaje i mlijeko. Počnite mijesiti tijesto najmanje 10 minuta kako bi se jaja i gluten sjedinili s brašnom, a tijesto postalo elastično. Oblikujte kuglu od tijesta, omotajte u foliju i pustite da odstoji u hladnjaku najmanje 1 sat. Potom ravnomjerno izvaljajte valjkom. Tijesto bi trebalo biti toliko tanko da se ispod njega provide prsti. Oštrim nožem prerežite tijesto na željenu širinu (između 1 i 3 cm), odvojite dobivene dijelove i pustite da se osuši. Provucite kroz stroj za tjesteninu.
- Naribajte parmezan i limunovu koru, ocijedite limunov sok. Sitno nasijecite peršin pa sve sastojke dodajte u zdjelicu i začinite šećerom, solju i paprom. Umak bi trebao imati slatko-kiseo okus, a ako bude prekiseo, dodajte šećera prema potrebi.
- Skuhajte lonac vode, posolite i skuhajte pastu al dente.
- Procijedite pastu i dodajte u umak dok je vruća. Pomiješajte i odmah poslužite.
Savjet: limunov sok pasti daje lagan, ljetni okus, a sol je čini lomljivom pa je zato radije nemojte staviti.