Muffini od mrkve
Slatki muffini za svaku priliku.
Vrijeme pripreme: 45 min
Sastojci za 12 komada:
- 250 g brašna od pira
- 2 čajne žlice praška za pecivo
- 1 čajna žlica cimeta
- 1 čajna žlica mljevenog đumbira
- 3/4 čajne žlice soli
- 200 g mrkve
- 60 g grožđica
- naribana kora 1 limuna iz biološkog uzgoja
- 160 ml javorovog sirupa, stupanj A
- 120 g mljevenog kokosovog ulja
- 120 g pirea od jabuke
- 2 jušne žlice jabučnog octa
Za kremu:
- 200 g svježeg sira
- 1 jušne žlice javorovog sirupa, stupanj A
- anaribana kora 1 limuna iz biološkog uzgoja
Priprema:
- pećnicu prethodno zagrijati na 180 °C, oguliti mrkvu.
- u velikoj posudi pomiješati brašno, prašak za pecivo, cimet i mljeveni đumbir, sol, mrkvu, grožđice i ribanu koru limuna.
- Apotom umiješati javorov sirup, kokosovo ulje, pire od jabuke i jabučni ocat pa miješajući dodavati brašno. Kalupe za muffine puniti papirnatim košaricama pa dodati tijesto. Peći oko 25 minuta dok površina muffina ne poprimi zlatno smeđu boju. Provjeriti čačkalicom je li tijesto dovoljno pečeno iznutra.
- izvaditi tijesto iz pećnice i pustiti da se potpuno ohladi.
- pomiješati sve sastojke za pripremu kreme od sira pa na ohlađene muffine stavljati po kuglicu kreme.
Prema ayurvedskom učenju mrkva omogućuje vedro raspoloženje i u sebi sadrži brojne vitamine.