Recept: Juha od slanutka i prosa
Hranjivo i ukusno.
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Sastojci za 4-6 osoba:
- 220 g slanutka
- 250 g pira
- 1 l povrtne juhe
- 200 ml kreme od soje
- malo repičinog ulja
- 4 čajne žlice pesto rossa
- 80 g sušenih rajčica
- 1 luk
- 2 čajna žlica kurkume
- 50 g pinija oraščića
- 4 čajne žlice sjeckanog peršina
- sol
- papar
Priprema:
1. Pir namočiti da omekša te skuhati. Za to vrijeme oguliti i nasjeckati luk pa ga pirjati u loncu na malo ulja dok ne postane staklast. Potom zaliti povrtnom juhom pa dodati pir i slanutak te sve dobro pomiješati.
2. Napraviti glatki pire od juhe te začiniti kurkumom, solju i paprom. Umiješati kremu od soje pa staviti juhu da još malo kuha.
3. Za to vrijeme na tavi prepržiti oraščiće pinije, neprestano ih miješajući. Čim poprime boju i počnu se dimiti znak je da su gotovi.
4. Sitno nasjeći sušenu rajčicu i peršin. U duboki tanjur dodati juhu pa ukrasiti s malo pesto rossa, peršinom, komadima rajčice i komadićima pinije.
Sve o piru
Proizvod:
Pir je jedna od najstarijih sorata žitarica na svijetu. Zahvaljujući visokom udjelu minerala (željezo, silicij, magnezij) i vitamina jako je cijenjen, a redovit unos preporučuje se za lijepu kožu i snažnu kosu.
Priprema:
Kao prilog, dodatak za nabujke ili u knedlama – pir ima široku primjenu u kulinarstvu. Nije prikladan za pečenje jer gluten. Oljušten pir ima blago slatkast okus pa se dobro slaže u kombinaciji s pahuljicama i voćem za doručak.