Lepinje s pireom od bijelog graha i šparoga
Kraj travnja savršeno je vrijeme za šparoge.
Sastojci za 4 porcije
Priprema pirea:
- 300 g bijelog graha iz limenke, opranog i ocijeđenog
- 2 jušne žlice maslinova ulja, ekstra djevičanskog
- 3 jušne žlice svježe cijeđenog limunova soka
- 1 mali češanj češnjaka
- morska sol, svježe mljevena i svježi papar
Dodatno potrebno:
- 4 pita ili naan kruha
- malinovo uljeza posipanje
- 1 svežanj šparoga
- 1/2 čajne žlice svježe cijeđenog limunova soka
- morska sol i svježe mljeveni papar
- 40 g feta sira
- 1 manji svežanj svježe metvice
- 40 g oraščića pinije
- 1/4 čajne žlice ribane limunove kore
- 1 prstohvat pahuljica čilija
Priprema
1. Oguliti češanj češnjaka i odrezati drvene krajeve šparoga. Namrviti fetu pa prepržiti oraščiće pinije s prstohvatom morske soli na srednjoj temperaturi u maloj tavi. Uz povremeno miješanje pustiti da oraščići poprime žućkastu boju (to će trajati oko 30 sekundi).
2. Za pripremu pirea dodati bijeli grah, maslinovo ulje, limunov sok i češnjak u miješalicu pa posoliti i popapriti te dobro izmiješati. Držati u hladnjaku do sljedeće uporabe.
3. Pećnicu zagrijati na 200 °C. Položiti kruh na pleh za pečenje te pokapati maslinovim uljem.
4. Šparoge rezati na duge i tanke trake pa ih začiniti maslinovim uljem, limunovim sokom, solju i paprom.
5. Pire namažite na šnite kruha pa na svaku dodajte još i trake od šparoga. Potom preko posipajte fetu, metvicu, oraščiće pinije, limunovu koru i pahuljice čilija. Posolite, popaprite i poslužite.