Keksi s kokosovim maslacem
Ukusni i jednostavni za pripremu.
Vrijeme pripreme: 1 sat i 30 minuta
Sastojci za pripremu dvaju limova za kolače:
- 200 g pirovog brašna
- 50 g mljevenih badema
- 3/4 čajne žlice soli
- 120 g kokosova ulja
- 100 ml javorova sirupa
- naribana kora jednog limuna
- 2 jušne žlice šećera u prahu za posipanje
Priprema:
- sve sastojke izuzev šećera u prahu umutiti štapnom miješalicom, a dobivenu smjesu formirati u kuglice, zamotati u foliju, pritisnuti tako da se spljošte pa ostaviti jedan sat u hladnjaku.
- pećnicu zagrijati na 180 °C.
- tijesto razvući na 0,5 cm debljine. Formirati kekse pomoću kalupa i poredati na lim obložen papirom za pečenje.
- od ostataka tijesta nanovo oblikovati kuglice, razvući i formirati kekse. Ako tijesto u postupku previše omekša, potrebno ga je još jednom omotati u foliju i ostaviti u hladnjak, a potom izraditi.
- kekse peći 9 – 10 minuta sve dok na rubovima ne poprime blagu smećkastu boju. Kad su gotovi, ostaviti da se hlade pa posuti šećerom u prahu.
Dok se u Austriji u vrijeme Adventa uz čaj i kavu prvenstveno poslužuju vanilin kiflice, keks od kokosa i zvjezdice od cimeta, u nekim dijelovima Hrvatske poslužuju se štrudle s različitim nadjevima.