Jabuke s cimetom i čokoladom u čaši
Cimet – savršena asocijacija na Božić!
Ništa ne miriše na Božić više od cimeta. Slatke kolačiće ne bismo mogli ni zamisliti bez ovog slatkog začina, što posebno vrijedi za skandinavske zemlje. Rado ga kombiniramo s kiselkastim jabukama pri čemu obavezno moramo dodati pokoji cijeli plod jer je, na primjer, u Češkoj običaj s jabukom pretkazivati budućnost nakon božićnog ručka. Ako je presiječete poprijeko, a posteljica u kojoj je peteljka bude u obliku zvijezde, onda vas očekuju zdravlje i sreća.
Vrijeme pripreme: 20 min
Sastojci za 4 porcije:
- 3 jušne žlice kokosova ulja
- 100 ml soka od jabuke
- 100 g gorke čokolade
- 8 spekulatius keksića od pira
- 4 srednje velike, kisele jabuke
- 1 čajna žlica cimeta
- 4 kuglice sladoleda od vanilije
Priprema:
- oguliti jabuke i narezati na male kockice.
- u loncu zagrijati kokosovo ulje pa dodati jabuku narezanu na komade, cimet i sok od jabuke. Sve kuhati oko 10 minuta.
- gorku čokoladu nasjeći na krupnije komade pa rasporediti u 4 čaše.
- preko poredati sloj vrućih jabuka s cimetom kako bi se otopila čokolada.
- poslužiti uz kuglicu sladoleda od vanilije i dva keksa od pira spekulatious.